Najduža letjelica na svijetu priprema se za prvi let

Airlander 10, najduža letjelica na svijetu, sprema se za prvi let koji bi se krajem proljeća trebao realizirati u Velikoj Britaniji, objavila je tvrtka Hybrid Air Vehicles.

Airlander 10 je sličan nekadašnjim dirižablima, ispunjen je helijem i dug 92 metra, a tvrtka koja ga je proizvela nada se da će letjelica privući pozornost kupaca koji bi je mogli koristiti za prijevoz tereta, dostavu pomoći, nadzor ili za turizam, s obzirom na to da može prevesti 48 putnika. Letjelica je ime dobila po tome što može ponijeti deset tona tereta.

Trup je napravljen od karbonskih vlakana i višeslojnog platna, a pogone ga četiri turbodizelska motora od 350 konjskih snaga. Ovom 'zračnom brodu' nije potrebna pista, a proizvođač tvrdi da može poletjeti i sletjeti i na neasfaltiranu površinu, led ili vodu pa zato može biti pogodan za humanitarne misije ili dugotrajan nadzor morske granice.

Hybrid Air Vehicles kaže da će idućih mjeseci provesti testiranja na tlu, potom slijedi prvi let, a prije nego što se Airlander predstavi potencijalnim kupcima obavit će se oko 200 sati pokusnih letova. Tvrtka vjeruje da će do 2018. godine proizvesti 12 takvih letjelica.

Letjelice ovakvog tipa bile su popularne u prvoj polovini 20. stoljeća, no nakon nesreće zračnog broda Hindenburg 1937. i razvoja aviona izgubile su popularnost te gotovo u potpunosti nestale s neba.