Kafići s mačkama sve popularniji

Nox znatiželjno njuši šalicu kave s mlijekom i čokoladnim kolačićem na tanjuriću, a potom ležerno sa stola skoči u krilo mladoj ženi koja je to popodne svratila na kavu u jednu prašku kavanu.

Kao ugljen crna mačka jedna je od njih osam u 'Kockafeu' koje je vlasnica kavane spasila iz utočišta za životinje kako bi se gosti njezine kavane osjećali ugodnije i opuštenije. Mačke šire spokoj, a predenje je vrlo ugodno, ljudi to jednostavno vole, kaže dvadesetpetogodišnja Jana Parizkova koja je zajedno s majkom i sestrom otvorila kavanu u češkome glavnom gradu.

Mačke zbližavaju ljude. Gosti koji se ne poznaju imaju o čemu razgovarati, što je divno, govori Jana okružena mačkama koje se odmaraju na šanku ili prozoru. Već popularni u Japanu, Tajvanu i drugim dijelovima Azije, kafići s mačkama nisu više rijetkost ni u Češkoj. Od ljeta 2014. otvorilo ih se desetak. Moja supruga i ja otvorili smo kafić prije godinu dana. Imamo devet mačaka, rekao je Ivan Herak, vlasnik jednog od četiriju kafića s mačkama u Pragu.

Parizkova svojim gostima dopušta da udome mačke koje im se svide. Jedna od njih, Lucie Kuburova, kod kuće već ima mačku, ali u kavanu dolazi kako bi uživala u njezinoj jedinstvenoj atmosferi. S mačkama je mnogo ugodnije - ne progutate kavu u dva gutljaja i odete, sjednete, igrate se s njima i uživate, kaže Kuburova.