Motociklisti i mopedisti, oprez!

Dolaskom lijepog vremena sve je više motociklista i mopedista na cestama. Drugi sudionici u prometu nerijetko se žale da ih vozači na dva kotača ne poštuju, voze prebrzo i često krše prometna pravila. Motociklisti s druge strane tvrde da su na cesti ugroženi upravo oni!

Udruga Karavana za život, 'bikeri na cesti' svojom aktivnošću želi upozoriti sve sudionike u prometu na početak sezone motociklista u Republici Hrvatskoj. Mladen Stjepan Vitković - Stipko, predsjednik Udruge Karavana za život bio je gost emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Udruga Karavana za život, konstantnim usavršavanjem, osnivanjem Demo Teama spretne vožnje, suradnjom s MUP-om RH, Odjelom za sigurnost cestovnog prometa, Policijskom akademijom, Prometnim fakultetom, Ministarstvom prometa i nizom ostalih stručnih službi aktivno radi na usavršavanju znanja i vještina svakog onog vozača mopeda i motocikla koji to želi i hoće, potpuno besplatno.

Iz udruge mole apsolutno sve sudionike u prometu da prilikom kretanja prometnicama, pogledaju dva puta u retrovizore, provjere 'mrtvi kut', koriste pokazivače smjera tzv. žmigavce i budu naročito oprezni kada ugledaju svjetla motocikla u prometu.

Evo što na Središnjem državnom portalu pišu o sigurnosti motociklista i mopedista u prometu:

Najviše što kao vozači motocikla i mopeda možete učiniti za svoju sigurnost je nošenje zaštitne kacige što je ujedno i vaša zakonska obveza.

Uzimajući u obzir svoju brzinu, slabiju uočljivost i ranjivost u prometu, kao motociklist trebate svoje ponašanje prilagoditi predvidivim situacijama na cesti.
 
Obveza nošenja kacige

Uz poštovanje prometnih propisa i ograničenja brzine, najvažnije što možete učiniti za svoju sigurnost u prometu je nošenje propisane, homologirane i uredno pričvršćene zaštitne kacige. To je ako vozite motocikl ili moped i vaša zakonska obveza, a kazna za vožnju bez kacige iznosi 1000 kuna uz obvezno isključenje iz prometa. Jednaka mjera vrijedi i za putnike na motociklu ili mopedu.
Zakon ne regulira nošenje posebnih motociklističkih odijela, ali se njihovo stalno korištenje preporučuje svim motociklistima ne samo kao zaštita od mogućih ozljeda, nego i od vjetra.
 
Ponašanje u kolonama
Odgovorno ponašanje u prometu odnosi se na pretjecanje i obilaženje kolona vozila i s lijeve i s desne strane, čemu su mnogi mopedisti i motociklisti skloni u gradskim gužvama. Vodite računa da tako dovodite u opasnost sebe i druge jer takve radnje drugi sudionici u prometu teško mogu predvidjeti i pravodobno uočiti.

U cijeloj Hrvatskoj traju Dani tehničke ispravnosti motocikala 2016. Do 2. travnja vozači motocikala i mopeda mogu doći u bilo koju stanicu za redovni tehnički pregled vozila i besplatno provjeriti svojeg ljubimca, bez straha od kazni za moguće nedostatke.