Ljubičasti kruh - nova super namirnica?

Nakon plavo-ljubičastih krumpira vrijeme je za ljubičasti kruh, novu namirnicu bogatu vlaknima i proteinima, koju će organizam lakše apsorbirati i probavljati nego bijeli kruh, smatra direktor programa koji se pod nazivom Food Science and Technology provodi na Sveučilištu u Singapuru, Zhou Weibiao.

Izmijeniti glikemijsku formulu kruha, zadržavajući pritom njegovu mekanu strukturu, bio je izazov za profesora Weibiaoa. Bijeli kruh, u čijem su sastavu rafinirana brašna bogat je ugljikohidratima, a glikemijski mu je indeks vrlo visok. Usto je manje bogat vlaknima i mineralima od ostalih namirnica, podsjetio je Weibiao koji već godinu dana sa suradnicima radi na projektu radnog naziva 'Ljubičasti kruh' čiji su rezultati objavljeni u listopadu 2015. u više znanstvenih časopisa. Jedan od njih je Food Chemistry.

Weibiao i kolege ljubičasti su kruh napravili na način da su antocijanine, u vodi topive biljne pigmente iz crne riže dodali smjesi za bijeli kruh. Antocijanini spadaju u skupinu flavonoida, u prirodi prisutnih fitokemikalija, a nalazimo ih u bobičastvom voću i nekim vrstama povrća - brusnicama, kupinama, borovnicama, patlidžanima... Prirodni su antioksidansi i često se koriste umjesto sintetskih boja u prehrambenoj industriji.

Antocijanini su blagotvorni za zdravlje, tvrde znanstvenici. Europsko vijeće za informiranje potrošača o hrani (EFIC) podsjeća da ova vrsta flavonoida ima protuupalna, antioksidativna, antiviralna i antihistaminička svojstva. Redovito konzumiranje ljubičastog kruha, kaže prof. Weibiao, poboljšalo bi rad probavnog sustava za 20 posto u odnosu na bijeli zbog kemijske reakcije između enzima iz crne riže i škroba iz kruha.

U tom slučaju energija se oslobađa postupno, s vremenskom odgodom, a glikemijski indeks je prilično nizak. Otprije je poznato da konzumiranje namirnica s niskim GI rezultira osjećajem sitosti dulje vrijeme. Dakle, iako je kalorijska vrijednost kruha jednaka onoj bijeloga kruha, osjećaj sitosti i energetski učinak traju dulje, što je osobito dobra alternativa za dijabetičare i sve koji vode računa o zdravoj prehrani. 

Ljubičastog kruha još nema u proizvodnji na veliko, a kad stigne na police trgovina bit će nešto skuplji, kazao je profesor Weibiao, dodavši da je već kontaktirao nekoliko većih prehrambenih industrijskih lanaca zainteresiranih za obogaćenje aktualne ponude kruha i krušnih proizvoda.