Ostao bez slike Vincenta Van Gogha vrijedne 200 milijuna dolara

Glasovito platno Vincenta Van Gogha ostaje u Sjedinjenim Državama, odlučio je Vrhovni sud odbivši žalbu potomka ruskog kolekcionara koji je tražio da mu se ono vrati jer su ga zaplijenili boljševici.

Tako je potonula i posljednja nada Pierrea Konowaloffa, francuskog državljanina, da će dobiti nazad 'Noćnu kavanu' koju je nizozemski umjetnik naslikao u rujnu 1888. u Arlesu. Platno se procjenjuje na najmanje 200 milijuna dolara. Izloženo je u umjetničkoj galeriji američkog sveučilišta Yale. Djelo je bilo u vlasništvu Rusa Ivana Morozova, ljubitelja umjetnosti profinjena ukusa koji je na čestim putovanjima u Pariz prikupio golemu zbirku djela najvećih slikara s kraja 19. i početka 20. st.

Morozovu su slike otete u boljševičkoj revoluciji. Zbirke su mu nacionalizirane i prešle u vlasništvo države koja će se poslije nazvati Sovjetski Savez. Sovjetske vlasti su 1933. prodale sliku berlinskoj galeriji, odakle je dospjela u galeriju u New Yorku, pa u zbirku američkog magnata i mecene Stephena Clarka, unuka jednog od osnivača industrijskog carstva strojeva za šivanje Singer. Nakon smrti Clarka, koji je i sam bio učenik ugledne ustanove, sveučilište Yale u državi Connecticut postalo je 1961. vlasnik slike.

Ona je od tada dio zbirke umjetničke galerije sveučilišta Yale. Konowaloff, praunuk Morozova, od početka 2000-ih vodi pravnu bitku za povratak platna smatrajući da je zakonski nasljednik. Američko pravosuđe ga je ipak odbilo na prvostupanjskom i na žalbenom sudu. 'Noćna kavana', impresionističko ulje na platnu, na pomalo grub i sumoran način prikazuje ozračje u kavani usred noći, s bilijardom, ukočenim konobarom i rijetkim gostima koje muči osamljenost.