Održan prvi DRONEfest, konferencija o bespilotnim letjelicama

Prvo izdanje DRONEfesta, konferencije o bespilotnim letjelicama okupilo je više od 300 sudionika zainteresiranih za ovo brzorastuće područje.

Najveću pozornost okupljenih privukao je blok o regulativi, čija je svrha smanjenje vjerojatnosti da dođe do incidenata i nesreća, kao što su pad bespilotne letjelice na ljude ili imovinu, sudara sa zrakoplovom, nedopuštenog snimanja i sličnih događaja. Na navedenom bloku sudjelovali su predstavnici regulatora: Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) i Državne geodetske uprave (DGU).

Marina Fekonja Dragan iz HACZ-a prezentirala je pravila i praksu vezanu uz označavanje sustava od strane operatora, pravila letenja, postupak koji operator mora proći kako bi regulirao izvođenje operacija, uvjete kada je letenje zabranjeno i slično. Ivan Landek iz DGU-a prezentirao je razvoj uredbe o snimanju iz zraka od 1993. godine do danas. 

Panel rasprava koju je moderirao nekadašnji Ministar prometa i veza te bivši čelnik Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić bila je prilika za postavljanje brojnih pitanja iz publike, koja je uglavnom upozoravala na potrebu za smanjenjem broja pravila i ubrzanjem procedura potrebnih za dobivanje raznih dozvola. 

Robert Repinac i Mario Teskera održali su prezentaciju o korištenju bespilotnih letjelica u poljoprivredi. Osim na predavanjima i panelima, sudionici konferencije mogli su pohađati i radionice o snimanju dronom i izradi vlastitog drona, a u sklopu konferencije održana su i posebna događanja za developere, te dječja radionica.