Hrvatski muzeji u konkurenciji za nagradu 'Europski muzej godine 2016.'

'Gradski muzej Vukovar' u konkurenciji 49 europskih muzeja iz 24 države kandidat je za prestižnu nagradu Europski muzej 2016. godine, a koja će biti objavljena 9. travnja u San Sebastianu u Španjolskoj.

Nagrada je ustanovljena 1977. osnivanjem Europskog muzejskog foruma koji već 39 godina bira najbolji muzej prema jasno utvrđenim kriterijima. Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava 70 godina od svog osnivanja, a ova nominacija koja se još naziva i 'muzejski Oscar' ima izuzetnu važnost za njegovu međunarodnu promociju i umrežavanje u prestižnu europsku muzejsku zajednicu.

Za istu nagradu nominirana je i 'Ivanina kuća bajke' iz Ogulina, koja je otvorena u prosincu 2013. 'Ivanina kuća bajke' je multimedijalni i interdisciplinarni centar sa stalnom izložbom postavljenom na načelima znanja, kreativnosti i uporabe novih tehnologija. Isto tako i s web stranicom, virtualnim centrom za bajke i on-line knjižnicom, tematskim putem bajke kroz Ogulin i okolicu, izdavačkom djelatnošću te edukativnim programima namijenjenim djeci i odraslima.

S ravnateljicom Gradskog muzeja Vukovar Ružom Marić o nominaciji za ovu prestižnu nagradu razgovarala je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.