Sa 16 dizajnirala dosad neviđeno solarno vozilo

Aniti Vidić tek je šesnaest, a već uspješno 'pliva' dizajnerskim vodama. Ne, nisu u pitanju nakit ili odjeća. Ova učenica elektrotehničke i ekonomske škole iz Nove Gradiške dizajnirala je jedinstveno solarno vozilo svemirskog izgleda.

Sam projekt je počeo u školi, dobili smo zadatak napravit nekakav izgled solarnog vozila s kojim bi išli na utrke u Sisak. Tehnička škola Sisak to već par godina organizira, a uključene su sve škole iz Hrvatske, koje to žele, bez obzira je li tehnička, obrtnička, objašnjava Anita, učenica Elektrotehničke i ekonomske škole u Novoj Gradiški.

Cilj? Naravno, pobjeda na Solar Street Raceu - utrci koja će se u lipnju održati u Sisku. Priča o dizajnerskom pothvatu Anite Vidić počinje na internetu, temeljitim istraživanjem dosad osmišljenih solarnih vozila. Shvatila je da sva izgledaju više manje isto – kao krevet na kotačima, kaže. Njezino će, odlučila je, biti potpuno drugačije. Najviše me inspirirao Batman, nekako oduvijek sam voljela gledati ga, ima neku tu posebnost ... Svoje vozilo prvo je nacrtala na papiru, a zatim je crtež uz pomoć bratića uz dorade prebacila u 3D program. Svima na početku se činilo nemoguće, nedostižno, preskupo, pre drugačije, previše različito od svega, međutim rekla sam im da nemamo što izgubiti, i ako probamo da možemo jedino uspjeti. I uspjeli su. Futurističko vozilo oduševilo je sve koji su ga vidjeli u 3D izdanju. I evo, sad je krenulo u savršenom smjeru, sponzori se odazivaju sa svih strana, svakodnevno pristižu mailovi i sve tvrtke koje smo kontaktirali su prihvatile naše ideje, naše zahtjeve. Uspjeli smo sniziti cijenu automobila s predviđenih 200 na 100 tisuća kuna, a možda i manje.

S gotovim vozilom planiraju na utrke u Siska na kojima se nadaju pobijediti, a nakon toga planiraju i do utrka u Australiji. Sponzori su nasreću prepoznali vrijednost projekta, tako da vozilo samo što nije izrađeno. U Sisku na utrci njime će upravljati sama Anita.

Anita svima želi reći da ako si nešto zacrtate i ako si nešto želite to nije nemoguće, koliko god vam okolina to govorila i koliko god je to strano svima. Prve asocijacije na Slavoniju su siromaštvo, zatvaranje tvornica, sve manje radnih mjesta, nezaposlenost, a zapravo ne mora biti tako. Svatko tko ima neku ideju i želi ju ostvariti, želi uspjeti s tim u životu, treba samo se progurati i treba biti uporan, a zato postoje ljudi koji će vam dati krila i koji će vam pomoći da to ostvarite.

I Anita je uspjela u ostvarivanju svojih ideja uz veliku podršku bližnjih - obitelji, škole, prijatelja, sponzora. Zato samo treba vjerovati u svoje ideje i ne odustajati. Sve je moguće ako to dovoljno želite!