Na kavi s Barbarom i Jimmyjem Stanićem

Stjepan Jimmy Stanić punih je 60 godina na našoj glazbenoj sceni. Iako je nedavno proslavio 87. rođendan, ovaj Zagrepčanin i dalje nastupa, a glazba je bila i ostala njegova velika ljubav. Baš kao i njegova vjerna životna suputnica, supruga Barbara s kojom je u braku gotovo 40 godina.

Krajem siječnja naš legendarni glazbenik Jimmy Stanić napunio je 87 godina kojima uspješno prkosi pa tako u njegovu osebujnom glasu i dalje uživamo na koncertima. Kad sam bio jako mali onda se moja obitelj, tata, mama, braća… svi su se bavili glazbom. Kad sam se ja rodio već sam ušao u glazbene vode, kaže o svojim počecima Jimmy. Njegov otac svirao je u orkestru, a majka pjevala u crkvenom zboru, a iako je mladi Stjepan želio studirati arheologiju, ljubav prema notama bila je jača.

Mikrofon je u ruke Jimmy uzeo još kao desetogodišnjak u jednoj radijskoj emisiji. Znam da me bilo jako strah. Prošlo me. I to je bio prvi nastup, prisjeća se. Paralelno s gimnazijom učio je svirati kontrabas, a s vremenom je uz jazz počeo pjevati i zabavne šlagere. I onda je u njegov život, sasvim neočekivano, te davne 1977. godine ušetala jedna Barbara. Čujte ja sam vam tradicionalni tip. Imao sam jednu Bubu 30 godina, a Barbaru imam već 40 godina… kaže sa smiješkom. Barbara točno zna da su se upoznali na recepciji hotela 8. ožujka i otada su zajedno, a Jimmy priznaje da ga je osvojila pjevanjem. Ja sam rekao to je to, imaš divan sluh, imaš divan glas. I veli ona ja sam vam iz Trešnjevke, tamo svi pjevaju.

Rijetki su parovi kojima uspijeva biti zajedno gotovo 40 godina. Njihova 'tajna' su poštovanje i ljubav, kaže Barbara, jedan drugog cijenimo, volimo, pazimo se. Dugo smo u braku jer smo pametni i znamo što radimo, dodaje Jymmi. I volimo se. Glazbu ona voli. Voli ribu, voli bakalar kao i ja. Zamislite da ona ne voli bakalar. To bi bila tragedija.

A vitalnost održavaju hodanjem po Sljemenu i opuštanjem u maloj drvenoj vikendici u blizini Zagreba. Ja volim na vrtu raditi. Saditi. On voli cvijeće. On uređuje ambijent.

S voljenom Barbarom Jimmy je snimio i zajednički album, a nijedan njegov koncert nije prošao bez nje. Kad je koncert onda prvi dio pjevam malo domaće i onda poslije drugi dio pjevam više starog jazza, svinga. Ona je uvijek prisutna i pazi na mene, iskreno priznaje Jimmy. A nakon koncerta ravno doma i na spavanje.

Nakon ugodnog razgovora ekipi Dobrog jutra nije preostalo ništa drugo nego poželjeti dragom Jimmyu: neka vam je još puno zajedničkih godina s Barbarom. Baš kao i lijepih pjesama kojima nas tako snažno znate dirnuti u srce!