Američki puhački orkestar gost Puhačkog orkestra Pirovac

U kino dvorani u Pirovcu koncert su održali Puhački orkestar Pirovac i Palm Springs High School Spirit of the Sand Band. Mladi američki glazbenici su na europskoj turneji, a privilegiju poslušati ih u Hrvatskoj su imali samo Pirovčani.

Biografija američkih puhača ostaje u uhu. Nastup na inauguraciji Baraca Obame, posebice. Svijet su pregazili uzduž i poprijeko. A u Pirovac su stigli preko veze prijatelja iz dežele. Pregovori su trajali osam mjeseci. Čuli smo za vaš orkestar, bije ga dobar glas. A nakon što su nam uručili pozivnicu nismo dugo razmišljali. Došli smo podijeliti s publikom američku glazbu, kaže Brian Ingelson, direktor Palm Springs High School Spirit of the Sand Banda.

I bi tako. Zagrmilo je u Pirovcu 60 instrumenata. U rukama školovanih glazbenika. Pljesak gromoglasan. A komentari u superlativima. A bez krive note prošao je i nastup Pirovčana. Ništa manje od domaćina publika istančana uha nije ni očekivala. Meni je najvažnije da dijelimo pozornicu. Da učimo jedni od drugih. Glazba nas veže. A orkestar je odličan, isitiče Jose Lorez, Palm Springs High School Spirit of the Sand Band.

A note se u mjestu na rubu Šibensko-kninske županije čitaju već šest desetljeća. Orkestar je osnovan 1957., a prvi nastup imao je 1. svibanj 1958., otkriva Zoran Mejić, predsjednik Puhačkog orkestra Pirovac.

Diče se dugom tradicijom oba orkestra. Ali Pirovčani ne i debelom lisnicom. Nategnu u proračun godišnje 90 tisuća kuna. Amerikanci mašu s milijun. Ali za njima po broju 'gaža' ne kaskaju domaće uzdanice. Posebno smo ponosni što smo svirali papi Franji na jednoj od njegovih audijencija. Dosta i putujemo. Nismo za bacit, ističe Ivan Gulam iz pirovačkog orkestra.

A kalili su se i kale se u orkestru naraštaji pirovačke omladine. Brojke su troznamenkaste. Kroz orkestar je dosad prošlo 250 do 300 ljudi. Trenutno u orkestru imamo 50 aktivnih članova, i 70 % je djece, kaže Denis Jelušić, dirigent Puhačkog orkestra Pirovac. Djeca bi rado 'preko bare' u goste kalifornijskom orkestru. No, samo za avionsku kartu trebaju uštedjeti više od tri godišnja proračuna.