Grafiti – umjetnost ili vandalizam, i kako ih spriječiti

U središtu Zagreba gotovo da ne postoji zgrada koja nije barem djelomično uništena i išarana. Mnogi gradovi poduzimaju različite mjere sprječavanja grafitiranja, pa se tako i u Gradu Zagrebu počelo sustavno pristupati rješavanju tog problema, zajedničkom suradnjom gradske uprave, komunalnih trgovačkih društava i ustanova, policije, sudstva i građana.

Gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska Mate Kraljević iz gradske Uprave i upravitelj zgrade Dražen Pomper pokušali su odgovoriti na pitanje kako riješiti problem grafita i huligana koji ih stvaraju. Na području PU zagrebačke tijekom 2015. godine bilježimo 122 šaranja grafita neprihvatljivog sadržaja. Anketa provedena među turistima pokazala je da ih 80 posto smatra da su grafiti i ružna pročelja jedine crne točke naše metropole.

Skupština Grada Zagreba lani je donijela Akcijski plan za sprječavanje vandalskog grafitiranja u Gradu Zagrebu, a konkretne mjere kojima raspolažu upravitelji su su prošireno pokriće kod osiguranja zgrade, antigrafitni premaz do visine prvog kata, suradnja s tvrtkama koje u roku 24 sata uklanjaju grafite i nadzor zgrade video kamerama.

Odluka o komunalnom redu grada Zagreba predviđa novčane kazne za počinitelje, a Kazneni zakon RH tretira grafite kao kazneno djelo oštećenja tuđe stvari i propisuje kaznu zatvora i do dvije godine, odnosno ako je šarano  iz niskih pobuda ili je šteta znatna - od šest mjeseci do pet godina. No, prema našim saznanjima, dosad još nitko u Hrvatskoj nije osuđen na zatvor.

Pozitivan primjer dolazi iz Beča, koji je odredio ukupno pet tisuća četvornih metara slobodnih prostora u gradu gdje grafiteri umjetnici mogu oslikavati zidove. Je li crtanje grafita i šaranje po zidovima umjetnost ili vandalizam? Ako uništavate tuđu imovinu bez dopuštenja vlasnika definitivno je riječ o o ovom drugom. No  postoje i drugačiji primjeri.

Miro Modul Petković i Boris Baregodinama crtaju grafite, a svoj talent koriste u potpuno legalnom biznisu. Pozitivan su primjer, upravo za Univerzijadu na Savi povezuju dvije priče - Zagija koji daje štafetu novoj maskoti.

Iako Miro danas organizira radionice za mlade gdje ih uči da je crtanje grafita umjetnost te da se ne smije šarati po zgradama, priznaje kako je nekada i sam kršio zakon, ali shvatio je da to nije u redu. Danas  način pokušavaju učiti mlađe generacije da vole svoj grad, da ga ne uništavaju.