Glazba uistinu ne poznaje granice

Da glazba ne poznaje granice već znamo, no da netko snimi zajedničku pjesmu bez da se ikada uživo vidi, nije baš uobičajeno.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska  snimila je reportažu o tome kako je nastala hrvatsko-španjolska skladba dua RiM i argentinske pjevačice duhovne glazbe Athenas 'Život moj si ti – Vida en Ti'. Internet i društvene mreže spajaju ljude istih interesa i vrijednosti, pa je u današnjem svijetu sasvim jednostavno ostvariti interkontinentalnu suradnju.

Maja i Ružica Nedić – duo RiM glazbom se bave od malena, gotovo 'pelena' reći će. Pjevamo od vrtića. U crkvenim zborovima u župi. Oduvijek se bavimo glazbom, ali s bendom smo krenule 2009.  kao duo. Naziv RiM dolazi od njihovih imena – Ružica i Maja. Bave se isključivo duhovnom glazbom, jer kažu ona ih istinski ispunjava. Izvode i autorske pjesme i obrade poznatih duhovnih i produhovljenih pjesama.

A upravo tražeći na internetu izvedbu njima drage pjesme 'Krist na žalu'  naišle su na Athenas, argentinsku pjevačicu duhovne glazbe. Čim su je čule bile su oduševljene, javile su joj se putem Facebooka, a Athenas je ubrzo odgovorila, poslušala njihovu pjesmu i predložila suradnju. Maja i Ružica mislile su da se to neće tako brzo ostvariti. Ali, nakon dva mjeseca njezin producent Jonatan poslao je pjesmu i rekao ako vam se sviđa idemo snimit pjesmu, spot… Nama je bila želja pokazat koliko je naša Crkva velika, da nam niti ocean zapravo nije prepreka da možemo napraviti nešto zajedno.

Stvar se pokrenula. Brzo su prebrodile udaljenost od 12 tisuća kilometara, različite vremenske zone i prionule poslu. Za pjesmu naziva 'Život moj si ti – Vida en Ti' djevojke su snimale svoje dionice na hrvatskom, a Athenas svoje na španjolskom. Naučile su Ružica i Maja i španjolsku dionicu pa su Athenasi otpjevale prateće vokale, a njezin producent Jonatan svladao je hrvatsku dionicu te pjeva refrene na hrvatskom. Bilo je ovo zanimljivo iskustvo i zahvaljujući komunikaciji putem Skypa, kažu djevojke. A Athenas se javila Skypeom i za vrijeme snimanja i podijelila s ekipom Dobrog jutra svoje dojmove o suradnji sa svojim hrvatskim vršnjakinjama i kolegicama. Bilo je odlično, bilo je kao veliki san koji sam mogla dosanjati. Bilo je fantastično i vi djevojke ste tako drage, pohvalila je Athenas djevojke.Hrvatsku je upoznala kroz riječi Maje i Ružice, no i kroz dio spota koji je sniman u Zagrebu. A možda nas jednoga dana i posjeti. Voljela bih, nisam nikada bila u Europi, a htjela bih. Otvorena sam srca i zaista bih voljela doći, ali znam da će se to dogoditi u Božje vrijeme, iskrena je. Posebno se zahvalila i ocu ovih djevojaka, jer je i on odradio puno posla.

Slavko Nedić, otac, zaslužan je za angažman ovih djevojaka u glazbi, jer i sam je autor i skladatelj mnogih duhovnih pjesama, i dobitnik Porina za album duhovne glazbe. Pa kad ne snimaju ovako zanimljive duete, rado zapjevaju i zasviraju s ocem, uživajući u glazbi, vjeri i obitelji. I sigurni smo da će još mnogo dobre duhovne glazbe izaći iz radionice Nedićevih.