Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a prvi put izveli Misu u h-molu J. S. Bacha

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, 31. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u ciklusu Kanconijer izveli su velebnu Misu u h-molu, BWV 232 Johanna Sebastiana Bacha.

To kompleksno djelo tako je prvi put zazvučalo u izvedbi ansambala HRT-a, te vrsnih solista: sopranistici Ivani Lazar i mezzosopranistici Martini Gojčeti Silić pridružili su se gosti koji grade uspješne karijere na svjetskim pozornicama, mahom specijalizirani za baroknu glazbu i izvedbe Bachovih djela: mezzosopranistica Lidia Vinyes-Curtis, tenor Jörg Dürmüller te bas-bariton Krešimir Stražanac.

Zahtjevno djelo u kojem svaki od solista, kroz podjele arija, jednako dolazi do izražaja, ipak naglasak stavlja na orkestar i zbor kao glavne nositelje materijala, a osobito su se u orkestru istakli pojedini solisti, stvarajući skladne dijaloge i s ostatkom ansambla, i s continuo grupom, te dakako s vokalnim solistima. Riječ je jednom od najveličanstvenijih djela zapadnoeuropske klasične glazbe i jednom od najpoznatijih uglazbljenja misnog ordinarija.