Tate sve češće na rodiljnom dopustu

U našoj zemlji gotovo uglavnom majke odlaze na rodiljski dopust. No u posljednje je vrijeme sve više očeva koji također iskorištavaju to pravo. S jednim od njih ekipa Dobrog jutra porazgovarala je i doznala zašto je odlučio otići na roditeljski dopust te kako je reagirala okolina s obzirom na tradicionalno društvo u kojem živimo.

I dok je u nekim zemljama svijeta uobičajeno da očevi uzimaju rodiljski dopust, u Hrvatskoj je takvih roditelja manje od 5 %. Leo Vukelić otac je troje djece i trenutačno uživa u zakonskom pravu da vrijeme provodi sa svojim nasljednicima dok mu je supruga na poslu. Najstarije dijete nam je curica koja ima deset godina. I ona ide u 4 razred. Srednja curica ide u drugi razred. I sin Šime za kojeg sam uzeo porodiljni ima 4 godine i ide u vrtić. Na rodiljski dopust nagovorila ga je supruga Iva Matija Bitanga, zato što ne radim u Zagrebu. Nego u dva različita grada izvan Zagreba. I imam obaveze poslijepodne.

Leo je pristao i sada uviđa da ima više vremena za djecu. Da ih promatram i da ih čujem. Komuniciramo bolje, nadam se, nego kad sam cijelo vrijeme bio zaposlen. Unatoč niskoj naknadi od samo 1600 kuna Leo se nije premišljao. Dragocjeni trenuci provedeni s djecom neprocjenjivo su iskustvo. Razmišlja Leo i da učini 'korak dalje': Možda bih trebao jedan recept tjedno izmislit pa da i ja nešto skuham. Da naučim nešto što inače ne radim. Iva je njegovom odlukom oduševljena jer im to znači puno više zajedničkog vremena.

Komentari okoline na Leovu odluku da uzme rodiljski dopust bili su različiti. Od kalkulacija zbog čega je to učinio do oduševljenja, osobito onih koji ga dobro poznaju. Iva ističe da su reakcije okoline bile burnije kada su se odlučili na treće dijete, nego sada kada je Leo odlučio biti na rodiljskom dopustu. Ipak, svojim su primjerom potaknuli i neke prijatelje da razmisle o tome da tata ostane kod kuće.

Leo će na rodiljskom dopustu biti do kraja svibnja, no ni tada ga njegove svakodnevne obveze neće spriječiti da uživa u onome što najviše voli: druženju sa svojim najmilijima.