Živjeti s 'Aspergerom'

2. travnja obilježava se kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod motom 'Autizam - poštovanje, prihvaćanje, inkluzija!' koji se jučer se na glavnom zagrebačkom trgu obilježio tradicionalnim puštanjem plavih balona.

Aspergerov sindrom (eng. Asperger syndrome, AS ili Asperger disorder, AD) jedan je od nekoliko poremećaja iz autističkog spektra karakteriziran poteškoćama u društvenoj interakciji i ograničenim, stereotipnim interesima i aktivnostima. Ekipa Dobrog jutra upoznala je dječaka Damiana Čizmeka i njegovu majku Zrinku Podhraški Čizmek koji uči živjeti s njegovim Aspergerovim sindromom.

Damian je svestran dječak. Ide u sedmi razred osnovne škole, svira violinu, crta, pjeva u zboru, trenira mačevanje i obožava se igrati sa psom. Da je po mnogo čemu različit od vršnjaka njegova majka primijetila je nakon što su se pojave određenih problema u komunikaciji.

Nisu mogli otkriti što u je i zato su potražili stručnu pomoć. Psihologinja je primijetila nešto neobično. Na primjer nešto što bi moglo biti šala shvaća kao agresiju prema sebi. Od tih njezinih promatranja, a i zato što je imala iskustva s autizmom savjetovala je pretrage jer bi se moglo raditi o nečemu fiziološkom, prisjeća se mama Zrinka.

Pretrage su potvrdile da je riječ o Aspergerovu sindromu, razvojnom poremećaju pri kojem se ne može razumjeti kako treba funkcionirati u društvu. Ljudi s tim sindromom ne mogu razumjeti, procesuirati i opisati vlastite i tuđe emocija. Ne postoji program ili izlječenje. Aspergerov sindrom znači imati drugačije posložene neurone u mozgu. Postoje neurotipične osobe kao vi ili ja i neurorazličite osobe: autisti ili aspergerovci koji određene stvari drugačije doživljavaju, objašnjava Zrinaka. Neke stvari koje neurotipično dijete nauči intuitivno, Damjan ne može nego mu mi moramo objasniti.

S obzirom na to da se u Hrvatskoj još jako malo zna o Aspergerovu sindromu, Damianova majka sama istražuje. Čita knjige, pretražuje inetrnet, posjećuje seminare. Pokrenula je stranicu na Facebooku Asperger Hrvatska na kojoj svakodnevno objavljuje članke i razmjenjuje iskustvo s drugima. Između 50 i 70 % Aspergerovaca ima problem s grubom motorikom, za razliku od fine motorike koja je izuzetno razvijena. Tako Damjan crta precizno s puno detalja, a boji se preglasnih zvukova.


Tu je dosta problema, ali nijedan ne smije biti zapreka da se dijete povuče u sebe i izolira od društva. Upravo je to razlog zašto je Damian uključen u mnogo izvanškolskih aktivnosti. Druženje i usmjeren razgovor pomoći će mu u ostvarenju želja, a one su: funkcionirati u zajednici i osjetiti da ga drugi prihvaćaju upravo onakvog kakav jest.