Otkrivamo kako pripremiti dobar grah u kotliću

Varivo od graha naoko je jednostavno jelo, ali mnogi griješe pri njegovoj pripremi. Ekipa Dobrog jutra pridružila se ljubiteljima graha u zagrebačkom naselju Trnje i saznala neke (nove) trikove.

Grah je jedno od najpopularnijih variva na svijetu i to s dobrim razlogom. Pun je proteina, vlakana, vitamina i minerala koji pomažu u očuvanju zdravlja. Spremate li veliki kotao zasigurno ćete privući i mnogo 'graholjubaca' i dobro se zabaviti. Kolega Damir Đunđek stavio je 'tulipan' pregaču i uzeo kuhaču u ruke. Na degustaciju je pozvao prijatelje iz Trnja, ali i ekipu Dobrog jutra koja je i pomogla u pripremi variva. Prvo su se podijelile uloge i stavio kotao na vatru.


Sastojci:
    Domaća mast
    Domaći špek
    Sitno izrezano povrće - luk, poriluk, češnjak, paprika, mrkva i celer
    Sol
    Meso (kobasice, suha rebarca, ostaci špeka)
    Grah (prethodno prokuhan)

Na dobro ugrijanoj masti prvo popržite sitno isjeckan špek, dodajte povrće posolite i propirjajte. Posolite oprezno jer je i meso koje dodajete slano, te dodajte grah. Grah koji dodajemo već je jedanput prokuhan, a prva voda je bačena. Tako je lakše probavljiv. Bogatstvo okusa postiže se na još nekoliko načina. Uz kobasice dobro će doći i sušena rebarca i ostaci špeka.

Dolijte vode i kuhajte na laganoj vatri otprilike 2 sata uz strpljivo nadgledanje i miješanja. Mnogima je to i najdraži dio kuhanja graha u kotliću jer ga iskoriste za druženje.

U slast!