U Dubrovniku održana sedma Festa od kamenica

U Dubrovniku je u subotu ujutro održana sedma 'Festa od kamenica', na kojoj je Dubrovčanima i njihovim gostima po simboličnim cijenama nuđena ova morska delicija kao i vina s krajnjeg juga Hrvatske.

Školjkari iz Stona i vinari s Pelješca nudili su kamenice po simboličnoj cijeni od pet kuna po komadu i čašu vina po cijeni od 10 kuna, kažu u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika.

Istaknuli su i kako je priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata od davnina, na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom su je kušali članovi plemstva, a 'legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve, koji su je često imali na svojim jelovnicima'.

Riječ je o kamenici iz Malostonskog zaljeva, dijelu dubrovačkog kraja gdje se uzgaja u najčistijem i najbistrijem moru svijeta. Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom, navodi dubrovačka Turistička zajednica.