Puccinijeva 'Manon Lescaut' nova premijera zagrebačkog HNK

Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pripremila je novi premijerni naslov, operu Manon Lescaut Giacoma Puccinija, koja će biti sutra biti izvedena pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji francuskog kazališnog redatelja, scenografa i glumca Dominiquea Pitoiseta.

Spomenuto je djelo posljednji put u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući izvedeno 1958. godine, pa će novu premijernu izvedbu biti moguće vidjeti nakon gotovo 60 godina. Manon Lescaut je praizvedena 1893. s velikim uspjehom u Torinu, osiguravši autoru značajno mjesto u opernoj  povijesti.

Djelo je nastalo prema istoimenome romanu Abbéa Prévosta iz 1731. godine. Iako nije skladana savršeno poput Puccinijevih sljedećih opera, osvaja iskonskim glazbenim nadahnućem, jedinstvenim u čitavu njegovu stvaralaštvu pa i danas pripada najljepšim djelima operne literature.

Operu izvode članovi ansambla, Zbora i Orkestra HNK-a predvođeni solistima: Kristinom Kolar i Rebekom Lokar kao Manon Lescaut, Sinišom Hapačem i Ljubomirom Puškarićem kao Lescautom, Stjepanom Franetovićem i Renzom Zulianom kao Des Grieuxom, Sinišom Štorkom, Ozrenom Bilušićem i Ivicom Trubićem kao Geronteom, Ivom Gamulinom i Božimirom Lovrićem kao Edmondom, Antonijom Brajkovićem i Alenom Ruškom kao gostioničarem, Anastasijom Dikmikjom, Tenom Lebarić Rašković i Andrijom Paladom.