Prva studentska zadruga

Danas je situacija na tržištu rada tako teška da čak ni fakultetska diploma ne pomaže pri traženju posla. Zato sve više mladih odlučuje sebi stvoriti posao.

Tako su i studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Zaključili su da posao neće naći njih te su ga odlučili stvoriti sami. Iz njihove male poduzetničke manufakture izlaze sjajni proizvodi koji se odlično probijaju na tržištu. Kako rade zabilježila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Osmero studenata zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta odlučilo je uzeti stvar u svoje ruke. Bacili su se na posao, pravi posao. Naša praksa je jako ograničena u Hrvatskoj, jer se dizajn jako teško prodaje. Ljudi nemaju baš preveliku kupovnu moć, objašnjava motive Denis Ristivojević, student TTF-a. Kad završimo fakultet, mi smo na burzi rada. Kao modni dizajner ćemo se zaposliti... gdje? Nigdje! Jedino ako sami otvorimo firmu, za koju nam treba kapital, koji jedna sama osoba, pogotovo nakon što završi studij, nema, osim ako nije potkovana nekim financijskim zaleđem, dodaje Josipa Vurnek, studentica TTF-a i upraviteljica Zadruge.

Sve je počelo prošle godine, razgovorom u vlaku za Maribor, kamo su išli na Design week. Razgovor iz vlaka urodio je plodom. Spojili su svoje znanje i kapital i nešto zajedno stvorili. I tako je nastala prva studentska zadruga u Hrvatskoj - Fabric8 co-op.  Potporu za razvijanje socijalnog poduzetništva dobili su od Grada Zagreba i to 342 tisuće kuna. Kad smo dobili tu potporu, nismo uopće bili svjesni toga! Bilo nam je prvo malo... 'dobro, super, strašno, to je puno novaca, kako ćemo mi s tim, moramo paziti na sve… Moramo jako dobro paziti da ne bi nešto zeznuli'. Ali uopće nismo bili svjesni toga u početku. Mislim da tek sada kako kupujemo i nabavljamo stvari, kako projekt ide dalje, tek sada shvaćamo, iskreno priznaje Josipa.

Već gotovo godinu dana ovi vrijedni studenti rade u Zadruzi i ulažu u bolju budućnost. Zadruga je sama po sebi koncipirana da djeluje kao tim nas trenutno osmero. Ali i unutar nje, svaki od dizajnera, djeluje samostalno, ima svoj vlastiti rad. Tako da će se nuditi zadružni proizvodi pod brendom Fabric8 i osobni dizajnerski komadi svakog od nas, objašnjava Denis. Baziramo se na slow fashionu, odnosno na domaćem dizajnu i domaćim dizajnerima, i želimo potaknuti naše studente da rade svoje stvari, i da tako budu prepoznatljivi u svijetu, dodaje Janja Bedić, studentica TTF-a.


Jedan od uvjeta da bi se postalo članom, zakonski je minimum, a to je ulog od 1000 kn. Za vlastiti biznis to nije dovoljnom, u Zadruzi se za taj iznos dobije apsolutno sve, kaže studetica Josipa Ščapec, od legalne prodaje vlastitih proizvoda, odličnog marketinga koji pruža sama zadruga, do odlične suradnje i rada u timu što je vrlo bitno. U skorijoj budućnosti planiraju pokrenuti i internetsku trgovinu preko koje će legalno moći prodavati proizvode s kojima će težiti kvaliteti, ne kvantiteti. Webshop je često kanal prodaje koji seže puno široj publici, koja si može priuštiti unikatne dizajnirane predmete, i zato smo se orijentirali na taj kanal prodaje, objašnjava Denis.

Zadrugari pozivaju sve studente da im se priključe, jer u timu i zajedničkim radom mogu postići jako puno. A da izreka 'kad se male ruke slože, sve se može!' vrijedi, definitivno su dokazali ovi vrijedni studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta.