Zbor Edinburgh University Renaissance Singers večeras u Mimari

Večeras u muzeju Mimara nastupa zbor Edinburgh University Renaissance Singers (Renesansni pjevači Sveučilišta u Edinburgu). Na repertoaru su djela renesansnih majstora pod zajedničkim nazivom 'Glazba iz Shakespearova doba'.
Zbor su 1967. osnovali  studenti tog sveučilišta. Članovi su uglavnom studenti, profesori i bivši studenti, a repertoar zbora usredotočen je na renesansna i rana barokna djela. Zbor redovito nastupa u Škotskoj i publici diljem zemlje predstavlja bogatstva polifone glazbe 16. stoljeća. Nastupaju i u Engleskoj, Irskoj, Armeniji, Austriji, na Cipru, u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj, sudjeluju na festivalima, a nastupali su i u katedralama u Santiagu (Španjolskoj) i Palestrini, u bazilici u Assisiju te brojnim drugim povijesnim građevinama. Surađuju je s glazbenicima specijaliziranim za muziciranje na ranim instrumentima u izvedbama remek-djela kao što su Monteverdijeve Večernje te polifona vokalna glazba Praetoriusa, Victorije i drugih. Zbor je snimio nosače zvuka s djelima raznih skladatelja, a jedan od njih posvećen je škotskim renesansnim skladateljima.

Ravnatelj Renesansnih pjevača dr. Noel O’Regan izvanredni je profesor glazbe na Sveučilištu u Edinburghu. Diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu u Irskoj, a doktorirao na Sveučilištu u Oxfordu na temu rane barokne rimske polifone vokalne glazbe. Objavio je knjigu o nadbratsvu SS. Trinità dei Pellegrini u Rimu te brojne članke o glazbi i mecenstvu Palestrine, Victorije, Lassusa i drugih. Član je uredništva časopisa Early Music i novog međunarodnog izdanja o Palestrini, za koje je 2013. uredio svezak glazbe za trostruki kanon. 1995. za svoj je rad povezan s tim skladateljem dobio prestižnu nagradu grada Palestrine.

Zbor uglavnom pjeva renesansnu glazbu raznih autora, a večera su na programu i dva djela hrvatskih renesansnih autora - Julija Skjavetića i Ivana Lukačića. Uz njih večeras su na programu i Felice Anerio, Tomás Luis de Victoria, Jacob Handl Gallus, Thomas Morley, Robert Jones, William Byrd, Nathaniel Giles, Orlandus Lassus, Tomaso Cecchini, Robert Johnson, Heinrich Schütz te John Angus.  Ulaz na koncert je sl,bodna uz prethodnu najavu Hrvatskoj glazbenoj mladeži.

Jutros su za emisiju Dobro jutro, Hrvatska o koncert i zboru govorili drigent dr. Noel O’Regan i članica zbora Freyja Hedinsson, studentica.