Što je mjesto bez dobrog pekara?

Maleno mjesto Rude pokraj Samobora nije posebno samo po nekadašnjem rudniku Svete Barbare i radnicima koji su svakodnevno odlazili na posao noseći sa sobom greblicu, tradicionalni kolač tog kraja.

Andrejas Nikl, pekar iz Ruda sve slastice radi po domaćoj recepturi, bez aditiva. Njegov specijalitet je, pogađate, greblica. No na njegovu se jelovniku nađu i brojne druge domaće slastice. Ekipa Dobrog jutra upoznala je Andrejasa i sve tajne njegova pekarskog zanata.

Još od ranog djetinjstva Andrejas je znao što želi biti kad odraste, a svoju je ljubav prema kolačima naslijedio od roditelja. Danas je jedan od najpoznatijih pekara samoborskog kraja koji tradicionalne slastice zna raditi i zatvorenih očiju. Završio je Andrejas i pekarsku školu, baš kao i mama Ana, a pekarnicu je pokrenuo tata Nikl.

I tako već punih 40 godina tijekom kojih su Andrejas i sestra Renata Lehpamer upijali znanje od mame Ane pomno je gledajući kako radi. Bilo je teško. Ali možda su vremena bila drugačija. Puno se radilo kruha. Možda se više cijenio kruh nego danas, prisjeća se gospođa Ana koja hvali i Andrejasa i Renatu. Ja sam sve naučio od mame. I stvarno. Ona je tome doprinijela. Ona je pravi majstor, radi te starinske stvari, iskreno priznaje Andrejas.

Zbog svojih tetovaža i piercinga ne odaje dojam tradicionalnog pekara, no njegove su slastice itekako tradicionalne jer su potpuno domaće. Greblica je broj jedan. I to ne radimo samo mi. Tu u selu rade sve žene po kućama. Ali i štrudle. Kruhovi. Raznorazna peciva. Sve rade ručno, od prirodnih sastojaka bez aditiva. Sve se mora pripremiti, ispeći, izrezati, i onda predati lijepo s osmijehom kupcu da on i sutra dođe po još. Da kaže da je zadovoljan i da je sve bilo u redu, lijepo je sažela pekarski posao Renata.

Radni dan Andrejasa traje do deset sati, a dnevno se napravi do 1000 komada kruha i 2000 različitih peciva. Diže se u 4.30 da stigne pripremiti sve na vrijeme. A njegovu spretnost i ljubaznost i atmosferu na poslu hvale i radnice pekarnice. Atmosfera je više prijateljska nego radna. Svi smo zajedno, sve zajedno radimo. Riječi hvale za kolegice ima i Andrejas: Kolegice su super. Tu su sve iz našeg sela. Već jako dugo rade kod nas. To su domaće cure koje znaju svoj posao. I jako se dobro slažemo. Specijalitet koji najviše voli raditi je rudarska greblica. To je naša kraljica. Specijalitet koji potječe od ovih prostora. A od njegove čuvene štrudle od jabuka svima rastu zazubice.

I ekipa Dobrog jutra uvjerila se zašto su njegove slastice toliko posebne, a ako vas put nanese u malo mjesto Rude pokraj Samobora navratite do Andrejasa jer će vas osim ukusnih kolača, dočekati topao i prijazan domaćin kojem osmijeh gotovo nikad ne silazi s lica.