Otkrivamo vam kako napraviti domaće pivo

U svojem domu u Požegi Tin Lehner već gotovo četiri godine proizvodi domaće pivo. Izrada, isprva mu ne baš omiljenog pića, postala je njegov najdraži hobi. Tako je, malo pomalo, kuhinju zamijenio garažom pa nema više kuhanja piva na štednjaku u loncu, ni mljevenja običnim kuhinjskim mlincem. Jer Njegovo Veličanstvo Domaće Pivo ipak zaslužuje svoj prostor, veće posude, veći mlinac. No proces proizvodnje, bilo u kuhinji ili u garaži, je isti.

Piva se rade od žitarica, znači riža, ječam, zob, rad, pšenica... Ljudi dosta griješe i kažu da se pivo kuha od hmelja, a hmelj je samo začin. Pivo se općenito inače se najčešće proizvodi od ječmenog slada uz dodatak hmelja kao začina i nekakvog kvasca koji će to prevrit u alkohol. Teško  je  ukratko  to objasnit zato što je to dosta dugačak proces, kompliciran onoliko koliko vi sami hoćete se upustit u dubinu toga, objašnjava Tin.

Baš kao i u izradi kolača, mogućnosti sastojaka su brojne: od blijedog slada, smeđeg, kristalnog do čokoladnog, crnog, s mirisom kave.

Samo za vas Tin otkriva kako od ječmenog slada, hmelja i kvasaca napraviti obično domaće svijetlo pivo: