Orgulje iz radionice monsinjora Jerneića

U svećeničkom domu na Kaptolu monsinjor Juraj Jerneić u slobodno vrijeme gradi orgulje. Njegove treće orgulje uskoro će zasvirati u crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini. Ekipa Dobrog jutra posjetila ga je u radionici u kojoj su orgulje spremne za put.

Mons. Jurju Jerneiću liječnik je rekao da bude fizički aktivan. Šetnje Sljemenom i uređivanje vrta vrlo brzo su mu dosadili pa je pronašao hobi- izradu maketa povijesnih brodova. No, pronašao je nešto srcu mu još milije. Tragajući za nacrtima novih brodova, naišao sam na internetskoj stranici na jednog zanesenjaka koji je bez ikakvih ograda podatke o gradnji orgulja stavio na Internet, objašnjava mons. Jerneić.

I tako monsinjoru Jerneiću pade na pamet ideja da sam izgradi prave pravcate orgulje. On je inače i župnik župe Kalje, upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i ravnatelj Papinskih misijskih djela Zagrebačke nadbiskupije. Teško je sve nabrojiti. No on je i graditelj orgulja.

Prve orgulje poklonio je kapeli u svom rodnom selu, a druge svojoj župi stradaloj u Domovinskom ratu. Upravo su završene i treće koje se sele u novi dom – crkvu Hrvatskih mučenika u Udbini. Sa svakim je orguljama naučio nešto novo pa se nada da će četvrte biti još i bolje.

Orgulje za Udbinu izgradio je strpljivo gotovo sam u dvije godine. Konstrukcija je stajala i čekala dio po dio koji se u radionici napravio da ga se ovdje stavi na mjesto. Pomogli su mu profesionalci u stolarskim radovima i izgradnji metalnih svirala. Ponosan sam na ono što sam uspio. Kad sam čuo prve zvuke radost je bila velika, iako su tada orgulje bile skroz raštimane. Tjedan dana je bilo potrebno da bi se temperirale svirale.

Kada gradi, monsinjor Jerneić od jutra do večeri razmišlja o orguljama – gdje je stao, kako nastaviti s gradnjom, što još treba popraviti. Ove će orgulje otputovati u Udbinu, a kad se začuju prvi tonovi, monsinjor Jerneić zadovoljno će razmišljati o novoj gradnji i novom izazovu.