Traktor story je prva stalna izložba oldtimer-traktora u Hrvatskoj

Nova Vas, čarobni istarski dragulj svoju čaroliju, među ostalim, duguje i gastronomiji. Da bi ona bila za prste polizati, Istrani su uvijek morali pomno obrađivati zemlju. Nagli razvoj tehnologije u 20. stoljeću uvjetovao je zaborav običaj, alata i strojeva koji su donedavno obilježavali kulturu ovoga kraja. U nostalgiji za tim vremenima rodila se ideja čuvanja i prezentiranja priče o poljoprivredi.
Traktor story je prva stalna izložba oldtimer-traktora u Hrvatskoj otvorena od 2010. godine kao kolekcija pedesetak traktora, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva te brojnih sačuvanih fotografija i dokumenta iz tog vremena.
U postavu se posebno ističu stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u Novu Vas te stari motor na grijanu glavu koji je početkom prošlog stoljeća služio za pokretanje nekadašnjeg porečkog mlina. Traktori koje možete vidjeti na izložbi dolaze iz bivšeg Sovjetskog Saveza, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Češke i mnogih drugih europskih i svjetskih država.

Postav je otvoren cijele godine.