U Rijeci velika izložba o dinosaurima

Izložba 'Divovi Patagonije' s replikama kostura i modelima dinosaura u prirodnoj veličini, koju je dosad u velikim europskim gradovima pogledalo više od milijun i pol posjetitelja, postavit će se 10. srpnja u Rijeci i bit će otvorena do ožujka iduće godine.

Tijekom potpisivanja ugovora o suradnji na realizaciji tog projekta, u Rijeci je u utorak rečeno kako ova putujuća izložba, u vlasništvu tvrkte Cultural Group LLC, obuhvaća 25 replika kostura dinosaura izrađenih prema autentičnim cjelovitim fosilnim primjercima pronađenim na području Patagonije. Devet je modela izrađenih prema izvornim primjercima i najnovijim znanstvenim saznanjima.

Neki od najatraktivnijih izložaka su kostur najvećeg mesoždera koji je ikada kročio Zemljom (Gigantosaurus carolini) i najveća kandža koja je ikada pripadala nekoj životinji, a na izložbi se postavlja i više interaktivnih i edukativnih kutaka. Organizaciju gostovanja ove izložbe potaknuo je riječki Prirodoslovni muzej, a Grad Rijeka se odmah pridružio pronalaženjem prostora za postavljanje izložbe i njegovim uređenjem, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

U suradnji s Lučkom upravom Rijeka, kao najbolja lokacija odabran je bivši skladišni prostor Exportdrva na Delti u središtu grada. U organizaciju je uključena i Primorsko-goranska županija, kao osnivač Prirodoslovnog muzeja. Prirodoslovni muzej će usporedno prirediti izložbu o životu na području Kvarnera u vrijeme dinosaura.