Kako protiv proljetnih alergija

Proljeće je, a alergičarima nemir. Cvatom biljaka počinju nevolje. Kako si pomoći, kako olakšati simptome, što kaže liječnica, a što kažu oni koji poznaju biljke i prirodne načine liječenja.

Prije svega, mjerenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar govore kako je naglo krenula pelud breze i kako su zatrpani pozivima građana.

Malo je onih koji će svoje simptome prepoznati kao proljetnu muku s peludom. Šmrcanje, curenje nosa, suzne, natečene i crvene oči, kihanje, kašalj u vrijeme polinacije biljaka ne smijemo zanemariti. U velikom broju slučajeva bolest može prijeći u alergijsku astmu. Zato posjetite liječnika. Za alergije još nema trajnog rješenja ili čarobne pilule, ne mogu se izliječiti, ali se može učiniti puno. Najbolja je hiposenzibilizacija - davanje malih doza alergena da bi se smanjila reakcija na njih. Lijekove ne smijemo uzimati na svoju ruku, a propisanu terapiju treba uzimati redovito i prema preporukama liječnika.
Lijekova je doista mnogo, ali sve se svodi na zaštitu sluznice očiju, nosa, usta od peluda te eventualni antihistaminik koji ublažava reakciju. Mr.sc. Alma Rožman, dr. med, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava Zagreb govorila je u Dobrom jutru o medicinskom tretiranju alergijskih reakcija.


 
To govore liječnici, a ekipa Dobrog jutra istražila je kako uz pomoć biljaka olakšati simptome. Gošće emisije Mirjana i Helena Malogorski pokazale su kako najbolje iskoristiti zdrave sirove namirnice i samoniklu hranu iz prirode. One smatraju kako svakodnevno unošenje dovoljne količine minerala, vitamina i ostalih nutritivnih sastojaka ima za posljedicu vitalnost organizma, zdravlje i lijep izgled.  Sve biljne vrste koje je priroda servirala služe čovjeku, zato ih treba uzeti iz prirode i pripremiti prema starim receptima koji su aktualni i danas. Primjerice, kombinacija soka debla breze, korijena slatkog sladića, zeleni majčine dušice, zeleni bosiljka daje nam odličan sirup koji umiruje gornji respiratorni trakt, pomaže prohodnost dišnih puteva, pospješuje proces detoksikacije organizma, ublažava prehladu, kašalj i promuklost.
 
Mama i kćer Malogorski pripremile su jednostavan, neobičan i zdrav smoothie s laticama tulipana koje pomažu kod prehlade, kašlja, problema sa sinusima, glavobolje.
 
Smoothie s laticama tulipana

500 ml vode
1 šaka latica tulipana
2 naranče (kombinacija antioksidansa i flavonoida naranču čini jednom od najzdravijih vrsta voća).
1 banana (obiluje aminokiselinama i antioksidansima koji hrane kožu i kosu)

Sve sastojke izmiksati u blenderu i popiti. Ovaj sok je najbolje piti ujutro, na prazan želudac, kako bi organizam najbolje iskoristio hranjive tvari.
 
Napomena: Kod tulipana jedemo samo latice, ne list ili ostale dijelove. Konzumirati isključivo latice iz prirodnog uzgoja, a ne iz cvjećarnice.