Jakov Sedlar: Film 'Jasenovac - istina' važan je za poticanje dijaloga

Dokumentarni film Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina' premijerno je prikazan 4. travnja u zagrebačkom kinu Europa.

Tim je povodom u 'Studiju 4' gostovao autor filma Jakov Sedlar te govorio o tematici, dosadašnjim komentarima, reakcijama publike i očekivanjima. Naglasio je da je posljednji film koji je rađen o Jasenovcu bio film Lordana Zafranovića koji je rađen 1979. godine. 

U međuvremenu je pronađeno dosta novih dokumenata, od filma židovskog redatelja Sidney Bernsteina u kojem se govori o brojkama, pa su tu neke bilježnice koje su bile skrivane, zatim dva Pavelićeva pisma i još mnogo toga, rekao je Sedlar.

Stoga, po njegovu mišljenu, postoji niz stvari u filmu zbog čega je važan za poticanje dijaloga. To je jedna vrlo mučna tema i zapravo poticaj na dijalog. Ako ovaj film pokrene dijalog, ako pokrene želju da se nešto napravi po pitanju utvrđivanja konačne istine, napravio je veliki posao, dodao je autor.

Rekao je i da su glavni prijepori u filmu oni kojima se bave brojke te kako smatra da je tu apsolutno kriva jugoslovenska historiografija jer se nije temeljila na znanstvenim potvrdama. Njegovo je mišljenje da se u logoru Jasenovac radilo o 20 do 40 000 žrtava.

Svjetska premijera filma bila je u Tel Avivu, i izazvao je velik interes, dodao je Sedlar. Rekao je i da se nakon projekcije najviše govorilo o sudbini Židova u Hrvatskoj, njihovom životu i položaju prije rata te nakon rata. Isto tako, govorilo se i o spašavanju Židova tijekom Drugog svjetskog rata.