Zadruga branitelja Princeza

Za koji će tjedan na prometnim trgovima Zagreba, ali i mnogih drugih gradova osvanuti štandovi na kojima će lokalni proizvođači ponuditi svježe voće. Neki od tih štandova pripadaju i braniteljskim zadrugama.

Iako bi od mirovina mogli mirno živjeti oni su se ipak primili posla i u njemu uživaju. Zašto, ekipi Dobrog jutra objasnio je pokretač zagrebačke Zadruge branitelja 'Princeza' Nenad Tusić.

Kad god stigne Nenad dođe na brijeg na istočnom obronku Medvednice da se nadiše svježeg zraka i obiđe nasade malina. Ova zemlja u Čučerju zemlja je njegovih roditelja na kojoj je prije 10 godina zaživjela njegova ideja o osnivanju braniteljske zadruge.

U zadrugu je ušlo još nekoliko ratnih drugova iz Tigrova i 145. gardijske brigade. Zasad, svatko radi na svojoj zemlji, ali i pomažu jedan drugome kad su u pitanju veći radovi, kao na primjer lanjski iskop i gradnje podruma koji bi služio kao spremište za voće. Većina ih je iz tzv. podsljemenske zone, ali i iz Zaprešića i Vrbovca, a imaju kooperante u Ivaniću, Čazmi, Koprivnici, Metkoviću i Opuzenu.

Ovaj će dio zemlje za koji tjedan pripremiti i nastaviti saditi maline, kao što su to na drugom dijelu učinili lani, na mjestu gdje su do tada bile jagode. No plan je  proširiti parcele i povećati proizvodnju. U njihovom radu podržava ih Ministarstvo branitelja, a i Grad Zagreb koji im je ustupio štandove na kojima prodaju uzgojeno voće.

No nije novac razlog zbog kojeg su se branitelji s pristojnim mirovinama primili poljoprivrede. Čovjek se bez obzira na ratne traume mora nečim baviti da bi uopće opstao. Krenuli su problemi po svim udrugama i HVIDRA-ma, ljudi se skupljaju i stalno su iste priče, puno je bilo i alkohola i svega toga, a mi smo se okrenuli drugom, zdravom životu i radu za opće dobro, objašnjava Nenad. Mogli bi reći bobičastim voćem protiv PTSP-a.

Maline će za koji mjesec dati prve plodove. Kupite li ih od branitelja možete biti sigurni u njihovu ljekovitost, svojim će vitaminima i antioksidansima vama izliječiti tijelo, a njima su izliječili dušu.