Znate li kako se rade električne gitare?

Robert Bašić mladi je graditelj gitara iz Samobora. Njihova izrada bila mu je samo hobi jer je studirao na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Ipak, vremenom je odlučio da su gitare njegov poziv, napustio je fakultet i posvetio se izradi, ali i servisiranju ovih žičanih instrumenata.

Teško je zamisliti rock and roll bez dobre gitare. Upravo za što žešći zvuk brine se mladi graditelj gitara Robert Bašić. S izradom gitara sam krenuo u drugom srednje, sa 16. Prvu gitaru sam napravio od viška drva koji sam imao jer smo mijenjali krov na kući. Alat je uglavnom bio posuđen, prisjeća se Robert. A ljubav prema tom žičanom instrumentu pojavila se još u osnovnoj školi. Prvu gitaru koju je imao u ruci bila je akustična s metalnim žicama koju je za njegovu ruku bila preširokog vrata. S električnom gitarom tog problema nije bilo.

Kad je odlučio raditi gitare trebalo je doznati: kakvo drvo, koje žice…? Odgovore je pronašao na forumu Za svoju prvu gitaru kaže da je bila je funkcionalna i imala je dobar ton, ali nije baš bila previše 'svidljiva', jer detalje nisam znao napraviti, a i nije imala šipku u vratu. Svaku slijedeću koju je radio bila je 'unaprjeđenje' prvog modela, a pokušaj poboljšanja prve rezultirala je krahom, tako da prve gitare više nema.

Robert svira u dva benda. S jednim od njih nastupao je i u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je naravno svirao na vlastitoj gitari. Bend je Country Strike. S njima radim na prvom albumu, a prošle godine smo bili u Teksasu na festivalu. To je festival country glazbe i dobili smo glavnu nagradu E'ntertainer of the year' i nagradu 'Personality of the year'.

Robert je izradio i jubilarnu 50. gitaru. A evo i odgovora koliko mu je vremena potrebno da napravi i sljedeću - 51. Proces izrade jedne gitare traje oko mjesec dana, a u tom procesu ima dosta faza kad se suši ili ljepilo ili lak. Dok suši radim ili drugu gitaru ili servise, jer se bavim i servisiranjem gitara. Tako da prosječno jedna gitara mjesečno bude gotova. Nastajanje gitare ne može se zamisliti bez komada drveta i odgovarajućeg alata. Za tijelo najčešće koristi mahagonij, jasen ili johu, a za vrat javor ili palisander. Od alata najviše koristi ručnu glodalicu kojom i izrezuje tijelo i radi sve potrebne rupe.

U dobrom je tijelu dobar zvuk. Za izradu tijela gitare potrebno je dva do tri dana. Na željenom obliku naprave se rupe za elektroniku i vrat. Slijedi lakiranje i kreće priprema vrata u kojem treba izdubiti kanal po cijeloj dužini u koju ide metalna šipka, na prednji dio stavljaju se pragovi dok se stražnja strana pretvori u profil i zaobli da bude ugodna za sviranje. Slijedi spajanje vrata i tijela… et voilà! Gitara je spremna za sviranje. 

Dok će neki mali entuzijast ili neka mlada entuzijastica na njoj pogađati akorde, mi znamo što će raditi Robert – novu gitaru, naravno…