Dvije kule u Parku prirode Vransko jezero

Veliko otkriće u parku prirode Vransko jezero. Tijekom nedavnih arheoloških istraživanja na Gradini pokraj brda Osridak nađena je utvrda iz 15. stoljeća i naoružanje. Istraživanja je ovoga ožujka provodio zadarski Arheološki muzej u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero. 

Radilo se 22 dana na Gradini. Na istraživanje potrošilo 30 tisuća kuna. Vrlo brzo otkrila je zemlja tajnu Dvije kule. Radi se o sustavu utvrđa, kasno srednjovjekovnom kaštelu koji ima pravokutne prostorije. Do sada smo istražili dvije, rekao je kustos Arheološkog muzeja Zadar Hrvoje Manenica.

Krš krije, kaže struka, još dvije. Potječu iz 15. stoljeća. Utvrdi je 'presudio' veliki požar o čemu svjedoči gotovo 40 centimetara gareži. U kojoj je sačuvano oružje ondašnjih ratnika. Unutar tog sloja smo našli ostatke spaljenog drveta, raznih greda i ostatke naoružanja vojne posade, dodaje Manenica.

Utvrda na Gradini u prošlosti je bila iznimno važna, kažu arheolozi. Zbog kontrole prolaza ljudi i robe potkraj srednjeg vijeka.

Danas, Vransko nalazište čeka zaštitu Ministarstva kulture, a u lokalitet Dvije kule uzdaju se i u Parku prirode. Za njih su one novi turistički adut.