Najnovijom tehnologijom protiv lopova i vandala! Skeniraju spomenike u Vinkovcima

Vinkovačke gradske vlasti namjeravaju tijekom ove godine u 3D tehnici skenirati spomenike, spomen poprsja i ostalu spomeničku baštinu koja je u javnom prostoru na području Vinkovaca radi stvaranja baze podataka kako bi se u budućnosti mogle izrađivati replike skeniranih spomenika.

Povod toj namjeri gradskih vlasti bila je krađa spomen poprsja Josipa Runjanina, rad akademskog kipara Antuna Babića, iz parka na Trgu Josipa Runjanina u Vinkovcima u siječnju 2015., a koje do danas nije pronađeno. Unatoč javnom pozivu i raspisanoj nagradi od 5.000 kuna, nismo pronašli spomen poprsje te smo se odlučili na izradu novoga, kazao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

Dodao je kako se u premišljanju kako zaštiti spomenike u javnom prostoru od budućih mogućih otuđenja, došlo do spoznaje o postojanju 3D skenera u vinkovačkoj Udruzi osoba s invaliditetom 'Bubamara' Vinkovci. Po riječima pročelnika za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Maria Banožića, na području grada Vinkovaca nalazi se oko 180 primjeraka spomeničke baštine. 

Novinarima je i predstavljeno novo spomen poprsje Josipa Runjanina, koje će na mjesto ukradenog biti postavljeno za Dan grada Vinkovaca, 20. srpnja. Josip Runjanin (Vinkovci, 1821. - Novi Sad, 1878.) bio je hrvatski skladatelj i časnik u austougarskoj vojsci. Uglazbio je pjesmu Antuna Mihanovića 'Horvatska domovina' koja je proglašena hrvatskom himnom pod nazivom 'Lijepa naša domovino'.