Premijera dugoočekivane dokumentarne serije HRT-a Republika

Večeras je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana  premijera dugoočekivane dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije (HRT) 'Republika'. Autor Božidar Domagoj Burić tom nas serijom vodi u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike.

Vrlo je lako i jednostavno biti v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a kada imate prilike predstavljati projekt koji ima temelje javne televizije preko kojih ispunjavamo našu misiju. Serijal Republika ima sve komponenete koje mi kao javni servis želimo i moramo prikazati javnosti, a to je prije svega da smo moćni, da smo sposobni proizvoditi kvalitetan sadržaj, izjavio je na premijeri v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić.Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik, kaže autor serije Božidar Domagoj Burić i dodaje: Veseli me što je pretpremijera serije bila u gradu u kojemu sam odrastao ‒ Dubrovniku, kao i to što će velika svečana premijera biti u gradu u kojemu sam rođen ‒ Zagrebu.

U Dubrovniku pretpremijerno predstavljena HRT-ova dokumentarna serija 'Republika'

Serija ima šest epizoda u trajanju od pedeset minuta. Na seriji je radilo gotovo tisuću marljivih ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve u jednome cilju: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti, o seriji kaže Božidar Domagoj Burić.

Scenarist i redatelj serije je Božidar Domagoj Burić, izvršna producentica Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske Snježana Gorup.
Emitiranje serije na Prvome programu Hrvatske televizije počinje u ponedjeljak 18. travnja u 20 sati, a moći ćete ju pratiti i s pomoću nove HRT-ove multimedijske usluge HRTi.