Veseli preloški mali puhači

U Prelogu mali i oni veći uživaju u glazbi. Onoj koju stvaraju sami. Iako nemaju glazbenu školu, imaju pravi puhački orkestar. Osnovan je u studenom 2013. godine, i to na zajedničku inicijativu Grada Preloga i Doma kulture Prelog.

Orkestar trenutano ima 37 članova, čekaju da im se pridruži njih još 7, a prosjek godina je 11. Godišnje odrade oko 5 nastupa, a vodi ih profesor Igor Hrustek.

Prelog nema glazbenu školu, ali ima ljude koji i taj nedostatak nadilaze. Djeci su omogućili da se glazbeno obrazuju upravo preko ovog orkestra, grad im je čak i instrumente osigurao.

Iako jedan takav orkestar može svirati razne stilove od etno glazbe do moderne glazbe, jazza, funka, popa, rocka, djeci su ipak draže modernije skladbe. Repertoar radim u suradnji s djecom. Uvijek ih pitam dali se slažu kad im donesem neku novu skladbu, dali oni to žele svirati. Tako da smo na kraju svi zadovoljni, priča profesor Igor.

Kod većine članova i članica orkestra vidljivo je oduševljenje kada sviraju modernu glazbu, čak je i opipljivo. Zaista uživaju. A uživaju i u druženju koje slijedi nakon probe. Ma to je gotovo tulum, malo svirke, malo zabavnog plesa...

Ova vesela djeca čine jedan od najmlađih puhačkih orkestara u nas. Najmlađi možda jesu, ali stalno rastu, kao i njihovi izazovi. Sljedeći je njihovo prvo natjecanje. Koliko veselja nose u sebi vjerujemo da im je uspjeh zagaranitran.