Svjetski dan zdravlja posvećen dijabetesu

Danas je svjetski dan zdravlja. Ove je godine posvećen dijabetesu (šećernoj bolesti) čija raširenost u suvremenom društvu poprima razmjere epidemije, koju prate teške zdravstvene posljedice, invalidnost i komplikacije poput srčanog i moždanog udara, amputacije i oštećenja vida.

U svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dijabetes je na četvrtom mjestu među uzročnicima smrti u Europi. Šećerna bolest sve se češće javlja u mlađoj životnoj dobi, a više od 40 posto oboljelih ne zna da je bolesno.

Od dijabetesa u Hrvatskoj boluje 315.900 odraslih osoba (što je ukupno 9,2 posto ukupne populacije) s tendencijom porasta, pa se procjenjuje da će do 2030. godine taj broj porasti na 329.300 osoba.

Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', na Svjetski dan zdravlja organizira Dan otvorenih vrata i javnozdravstvene akcije tijekom kojih će 'Štamparovi' stručnjaci građane savjetovati o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti.

Svim građanima koji u četvrtak posjete Centar za preventivnu medicinu NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' u razdoblju od 9 do 12 sati omogućit će se besplatni liječnički pregledi i stručna savjetovanja. 'Štamparova' javnozdravstvena akcija u poslijepodnevnim satima, od 13 do 16 sati, seli se na 'trg Dalmaciju' trgovačkog centra Arena Centar u Zagrebu, gdje će također biti organizirano mjerenje krvnoga tlaka i šećera u krvi. Građani će moći saznati više o besplatnoj aplikaciji za pametne telefone - DiaVitas, digitaliziranom vodiču za usvajanje i održavanje zdravog životnog stila koji svojim mogućnostima pruža pomoć u regulaciji šećera, pretilosti i zdravstvenih poremećaja povezanih s tom bolesti.