Tradicijske pjesme u jazz aranžmanu

Kulturna baština temelj je nacionalnog identiteta. A naš identitet se može i otpjevati. Kako zvuče tradicijske pjesme u jazz aranžmanu, pokazao je vokalni ansambl Singrlice koje trenutačno snimaja novi album.

Vokalni ansambl Singrlice – 14 djevojaka iz Samobora i Karlovca koje jednostavno obožavaju hrvatske tradicijske pjesme, postoje od 2006. I žele da folklorne pjesme ponovno osvoje naše uši. Oni koji nisu stasali iz folklornih društava, nisu nikad čuli za te pjesme, i onda se začude kako je to zgodna pjesma, a nikad je ne bi ni čuli da je nisu čuli u toj varijanti, ističe Tomislav Jozić, voditelj Singrlica. Dok članica Danijela Jurac kaže da joj je poseban doživljaj čuti folklornu pjesmu nakon onog izvornog, kad čujemo baku kako ju je otpjevala, i onda transformaciju do ovoga što mi sada radimo.

Djevojke upravo snimaju treći studijski album koji je spoj tradicije i jazza, a aranžmane je napisao poznati saksofonist Igor Geržina. Atmosfera u studiju je usijana, ali osmijeh je uvijek tu. Oboružane ićem, pićem i nadasve dobrom voljeom priznaju da su snimanja nezaboravni trenuci koje će pamtiti dok ih bude. Ovo snimanje ide im začudno brzo, ali to ne čudi jer su stvarno već uigran tim.
Da tim bude doista takav, brine se voditelj Tomislav Jozić koji ih je i okupio prije devet godina. Za njege Singrlice kažu da je i strog i nježan i puno traži, no dobro se slažu i uvjiek nađu zjadnički jezik. Volim da pjesma bude izvorna onako kao što je nastala, a da ja dodam samo aranžman kakav bi bio interesantan uhu današnjeg slušatelja, ističe glazbenik Jozić.

Blago hrvatskih tradicijskih pjesama je nepresušno. Pjevale su ih naše bake i prebake, a slušajući Singrlice pjevušimo ih i mi.