Zagrepčani pozvani na sudjelovanje u 'Europskom biciklističkom izazovu'

Zagrepčanke i Zagrepčani pozvani su na svakodnevno bicikliranje kako bi ove godine grad Zagreb pobijedio u natjecanju europskih gradova 'Europski biciklistički izazov' koji se održava od 1. do 31. svibnja. Cilj natjecanja je smanjiti prisutnost CO2 u gradovima i motivirati građane na bicikliranje - kad odlaze na posao, u školu, na kavu.

Za sudjelovanje Zagrepčani trebaju na svojim mobitelima preuzeti besplatnu aplikaciju cycling365. Detaljne informacije o sudjelovanju mogu se dobiti na internetskoj stranici Europski biciklistički izazov 2016.

Program 'Europski biciklistički izazov' pokrenuo je 2012. godine grad Bologna kao natjecanje europskih gradova u poticanju građana na svakodnevno korištenje bicikla u kretanju gradom. Tada je sudjelovalao samo sedam gradova, među kojima nije bilo Zagreba.

Tijekom svibnja prošle godine 26.020 građana iz 40 europskih gradova ukupno je odvozilo 2.059.271 kilometara. Grad Zagreb je tada prvi put sudjelovao i zauzeo 15. mjesto jer je ukupno 355 Zagrepčana na svojim biciklima odvozilo 31.315 kilometara i pritom uštedjelo 6326 kilograma CO2. Ove se godine za sudjelovanje u natjecanju prijavilo više od 40 europskih gradova.

Organizator projekta 'Europskog biciklističkog izazova' u Zagrebu su gradske službe, a suorganizatori su Adria Media Zagreb, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske i Europska komisija u Hrvatskoj.  

Ovogodišnje obilježavaje Dan planeta Zemlje manifestacijom pod nazivom 'Story Green', održati 23. travnja na Cvjetnom trgu i bit će u potpunosti posvećena 'Europskom biciklističkom izazovu'.