Više od 300 filmova na ovogodišnjem Animafestu Zagreb

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb za dva mjeseca pred zagrebačku publiku donosi atraktivan izbor ponajboljih radova svjetske animacije - od 6. do 11. lipnja prikazat će više od 300 filmova, a kako bi grad još više živio sa svojim festivalom intenzivirat će projekcije na otvorenom.

Ukupno je petnaest programskih cjelina te šest natjecateljskih, za koje se prijavilo više od 1700 filmova iz sedamdesetak zemalja. Filmovi će se prikazivati u kinima Europa i Tuškanac te u Zagrebačkom plesnom centru, a projekcije na otvorenom, njih pet koje će se održati uoči festivala i nakon dodjele nagrada na Zrinjevcu.

Među 850 prijavljenih filmova za konkurenciju kratkometražnog filma izabrano ih je 46, što govori o tome koliko je žestoka konkurencija i koliko je teško ući na Animafest, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala, na konferenciji za novinare. U dugometražnoj konkurenciji sudjeluje devet filmova, od hvaljenog američkog "Anomalisa" Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, preko španjolskog "Psihonauti" Peddra Rivera i Alberta Vazqueza do laureata Sundancea "Nuts!" Penny Lane.

Da je protekla godina bila dobra za domaće autore animiranog filma pokazuje i program natjecanja hrvatske animacije, s 14 filmova različitih tema i tehnika animacije. Njih četiri se prikazuju i u natjecanju kratkog metra - "Pokretni elementi" Marka Tadića, "Planemo" Veljka Popovića, "Petrova šuma" Martine Meštrović i kanadsko-hrvatska koprodukcija "Only Lovers Leave to Die" Vladimira Kanića.

Druga tematska cjelina donosi filmove sa sasvim suprotnog kraja spektra animiranog filma - posvećena je fenomenu "sirove animacije" koji će se predstaviti izborom ključnih naslova iz recentne produkcije i povijesti filma, među kojima je i domaći naslov "Don Kihot" Vladimira Kristla i Zagrebačke škole crtanog filma. Nikica Gilić, izbornik studentskog natjecanja, očekuje da će posjetitelje oduševiti ta konkurencija, za koju su u jakoj konkurenciji izabrali 41 film.
 
Matea Milić, producentica festivala, izvijestila je kako je za program natjecanja filmova za djecu izabran 41 film, od ukupno 403, koji obiluju pričama o životinjama, obitelji, identitetu i solidarnosti. Uz filmske programe Animafest donosi treći Međunarodni znanstveni skup o animiranom filmu Animafest Scanner te izložbe, radionice videoigara i brojne druge događaje.