Putovanja i slikarstvno mogu zajedno

Putovati vole svi, pa makar i u mislima. Slikari također, njihova je mašta ogromna. A kad slikarica voli putovati u stranim zemljama organizira i izložbe. Marija Lopac hrvatske autore predstavlja u Vijetnamu, a vijetnamske u nas.

Za sebe Marija voli reći da je istraživač. Na nova mjesta voli putovati sam jer tako, kako kaže, na puni baterije. Bavi se slikarstvom i radi murale. Na Islandu je oslikala zidove jednog hostela, a na Sardiniji je napravila instalaciju. Shvatila sam da svaki moj odlazak negdje u nepoznato se tiče i moje struke, moje likovnosti, a i razvije me pozitivno tako da svako moje putovanje ima određeni projekt.  

Marija, akademska slikarica planira odlazak u Vijetnam gdje će predstaviti mlade hrvatske autore tamošnjoj publici i boraviti ondje mjesec dana. Prije dvije godine posjetila je tu daleku zemlju i oduševila se. Otada su, Marijinom zaslugom, neki od vijetnamskih umjetnika posjetili Hrvatsku. Sprema se u grad Huew, grad na granici južnog i sjevernog Vijetnama, koji je dosta zatvoren što vidi kao priliku otkriti im hrvatsku suvremenu scenu. 

I dok planira putovanje, Marija radi ono što je od malena veseli - slika. Njezine su slike često apstraktne, ali mnogo toga govore. Slikama želi prikazati neizgovorene  riječi, prikazati osjećaje, slikanje je intiman dnevnik. Tako moje izložbe imaju naziv 'Insomnia'... Slikama govorim o stvarima koje nas tište, a ne izgovarimo ih.
 
I zidovi njezine kuhinje govore o Mariji. Naime, sama ih je oslikala detaljima iz svog života. Onako, sasvim neplanski, malo je strugala crvene pločice, a malo po njima crtala. Postava na njezinim zidovima, neprestano se mijenja. A iza svakih vrata čeka vas nešto novo i šareno. Cijeli stan, koji mi je zapravo atelje, je oslikan, od kuhinje, sobe, do kupaonice. A k tome sve to i stalno dorađuje. Jedan mjesec je jedna boja, pa onda druga. Stari namještaj prerađujem, restauriram, bojam, nikad dosadno uglavnom

Njezinim zanimljivim stanom proveo nas je pas Norman koji rado pozira ispred Marijinih platna. Putovanje, slikarstvo, zanimljiv interijer, sve to oslikava Mariju Lopac, umjetnicu i istraživačicu koja uživa u životu.