Ogledalce, ogledalce moje, koje tajne kriješ?

Ogledalce, ogledalce moje, najljepši na svijetu - tko je? Ogledala kriju brojne tajne, što i nije čudno jer postoje od pamtivijeka. Priča iz Dobrog jutra otkriva nam koje sve tajne ogledalo krije.

Zrcalo (ili ogledalo) je ploha koja pravilno odbija svjetlost. To može biti uglačana metalna ili metalizirana staklena ploča, a može biti ravno i zakrivljeno. No, znate li da su prva ogledala izradili još 300, 400 godina prije Krsta? I da su se koristila u ratu kao oružja za zasljepljivanje neprijatelja?

Damiru Markoviću je izrada zrcala obiteljska tradicija. Atelje u središtu Zagreba otvorio je njegov djed Josip prije stotinjak godina. Mijenjale su se samo generacije i alati. Nekadašnji noževi za rezanje ogledala i stakla imali su jedan mali dijamant, kamenčić koji kao da je srasao s majstorom. Danas je to nekakva drugačija priča, drugačiji rezači koji više nemaju baš takvu osobnost, kaže Damir.

Krenulo je s izradom ogledala i brušenjem kristala i prodajom kristala da bi se kasnije, nakon 2. Svjetskog rata nastavilo s uramljivanjem slika, izradom ogledala, unikatnih ogledala. I danas zrcala ispunjavaju mnogo toga. Osim što se u njemu gledamo, sve je češće u interijerima kao estetski dodatak. S okvirom, bez njega... ogledala mogu dati romantičan ugođaj, vizualno povećati prostor...  mogućnosti su nebrojene.

Zakrivljenost ogledala rezultira i našim drugačijim odrazom u njemu, pa tako Damira veseli kad mu mušterije sretne nakon što u ogledalu vide neku dužu, tanju figuru. Vizualnim varkama koje stvaraju zrcala koriste se i u cirkusima, gdje će vas nasmijati. Ali slučajno razbijeno ogledalo zasigurno neće. U bajkama se u druge svjetove ulazi baš kroz ogledalo, a stari su venecijanski majstori u svoja zrcala dodavali malo zlata kako bi odraz u njima bio ljepši. Ogledala uistinu kriju mnoge tajne.