Lutkice za sve

Koliko god odrasli bili, ne smijemo se prestati igrati. Na to podsjećaju dvije prijateljice koje zajedno izrađuju lutkice. Upoznajte Sunčanu Vrtarić Nađ i Laru Glavić Končar.
 
Jednoj lutkarici i jednoj dizajnerici palo je na pamet raditi lutkice. Lutkice punjene lavandom, za ormare, i simpatični jastuci- životinje, dio su njihovog zabavnog svijeta. Lara i ja smo prijateljice od malih nogu, poznajemo se cijeli život pa smo uvijek disale slično i mogle smo se razumjet u tome što radimo, objašnjava Sunčana. Uzmemo papir i krenemo crtati, nekad sama za sebe i onda se nađemo. Nekad uspije iz prve, kao šišmiš na primjer, a zeca smo malo duže radile. Nekad nam odmah padne ideja na pamet. Jednostavno izađe van, ne znam uopće kako, dodaje Lara.

Sunčanina majka radila je u Kazalištu lutaka i ljubav prema lutkama prenele je i na nju. Sve lutke koje rade izrađuju ručno samo, osim baka koja pomažu puniti ih lavandom. Prve lutke napunile su lavandom. Čudovišta su to iz ormara koja plaše moljce, ali uveseljavaju klince. Smislili smo to kao jedno malo carstvo lavanda lutkica koje žive u ormaru i koje su međusobno susjedi, objašnjava Lara. Svim su likovima dali ime, svi imaju svoju pjesmicu i karakter tako da se djeca mogu poistovjetiti s njima, razviti svoju priču i karakter.

Kazalište sjena curama je jedna od zanimacija. Ugase svjetla i izvode predstavu za svoju djecu, ali i poneku mačku koja izbezumljeno pilji u miša iz sjene. A tu su i rak Roko i ribica Luce. Lutke za kazalište sijena koje smo osmislili, koje obično ljudi rade kod kuće, odlučili smo napravit nešto trajnije da bi se djeca mogla igrat s njima, da bi ih mogli obojati i radit sjene na zidu.

Lara i Sunčana najbolje ideje smišljaju na kavi. Dok je ispijaju, šalice mogu ostaviti na podmetačima koje su same osmislile i pomislile - zašto život ne bi bio igra?