Kampanja 'Bolje, više, glasnije – za svako dijete' na Svjetski dan Roma

Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. travnja, a na inicijativu Mreže podrške romskoj djeci REYN Hrvatska, HRT podsjeća na taj datum kao i na potrebu poboljšanja položaja romske djece u društvu.

Temeljna uvjerenja Mreže podrške romskoj djeci REYN Hrvatska su da sva djeca imaju pravo na jednak pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju. Vjerujemo da smo svi, i pojedinci i institucije, odgovorni da im to omogućimo.

Zato trebamo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo uklonili prepreke koje romskoj djeci onemogućuju uspješno školovanje i uključivanje u društvo,
navode. Naime, velik broj djece Roma i njhovih obitelji živi u ekstremnom siromaštvu te je zbog svoje etničke pripadnosti izložen diskriminaciji.

Stoga podsjećamo kako djeca Romi u našem, kao i u mnogim drugim društvima nemaju jednake šanse za uspjeh kao ostala djeca – i podsjećamo kako je odgovornost i pojedinaca i institucija omogućiti djeci Romima da ostvare svoja dječja i ljudska prava, dodaju u Mreži podrške romskoj djeci REYN Hrvatska.

O položaju Roma danas i ostvarivanju njihovih prava u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' govorila je programska direktorica pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak' i predstavnica REYN Hrvatska Sanja Brajković.