Karlovački projekt 'Zvijezda u školi' osvojio nagradu Europa nostra 2016.

Karlovački projekt 'Zvijezda u školi' osvojio je nagradu Europske unije za kulturnu baštinu - Europa nostra 2016. Ova je nagrada je najveća počast u Europi u području baštine. Karlovac ju je osvojio u jakoj konkurenciji 187 programa iz cijele Europe.

Programi u sklopu projekta 'Zvijezda u školi' dio su školskih kurikuluma u karlovačkim osnovnim i srednjim školama. Karlovac je sagrađen kao obrambena utvrda u obliku šesterokrake zvijezde. Iako se grad od tada znatno razvio, oblik zvijezde ostao je sačuvan i čini povijesnu gradsku jezgru. ‘Zvijezda u školi’ dovodi učenike osnovnih i srednjih  škola i njihove učitelje u Zvijezdu kako bi učili o povijesnoj jezgri grada. Cilj projekta je pronaći inovativne načine kako uključiti kulturnu baštinu u školske predmete, bez obzira radi li se o matematici, biologiji, povijesti ili hrvatskom jeziku.

Karlovac je jedini hrvatski grad koji je osvojio nagradu Europa Nostra. U Madridu će je 24. svibnja pobjednicima uručiti predsjednik povjerenstva - operni pjevač Placido Domingo