Nezapamćen interes za posao 'pastira iz snova'

Za posao pastira na Velikoj planini u slovenskim Alpama objavljen na internetu kako bi se popularizirao ekološki turizam i slovenski turistički kapaciteti općenito, do sada se javilo već preko 3.000 ljudi iz cijelog svijeta, izjavio je voditelj tog projekta Matjaž Zorman.

Javljaju nam se kandidati iz cijelog svijeta, iz SAD-a, Australije i drugih država, dosta je i naših Slovenaca, a najviše se prijavilo Mađara, kazao je Zorman za Slovensku televiziju u vezi akcije traženja kandidata za 'posao iz snova', kako se cijela stvar u reklami predstavlja.

Zorman je rekao da već imaju dva kandidata u najužem izboru koje će uskoro pozvati na razgovor, kako bi preuzeli 'službu iz snova' jer je riječ o tipu ekstenzivnog stočarstva pri kojemu se životinje početkom ljeta iz staja i ograđenih prostora u nizini premještaju u više planinske predjele, gdje trava ostaje sočna i za ljetnih vrućina.

Jedan je Amerikanac, milijunaš koji je čak ponudio da će sam plaćati smještaj i hranu kako bi mogao čuvati krave i ovce, a drugi je iz Makedonije, siromašan mladić bez škole i radnog iskustva, kazao je Zorman. Sveukupno do rujna ove godine namjeravaju regrutirati deset pastira koji bi ovce, koze i krave čuvali u intervalima od dva do tri tjedna.

Ne bi dobivali novčanu naknadu, ali bi živjeli u drvenim kućicama i jeli prirodnu hranu, uz mogućnost sudjelovanja u raznim zabavnim igrama i edukativnim radionicama. Kratki video-oglas planinskog odmarališta za ekološko stočarenje koji je objavljen na engleskom jeziku do sada je pregledalo skoro dvjesto tisuća korisnika interneta, a o njemu i Sloveniji pisali su mnogi strani mediji.