Znanstvenici na pragu otkrića kako je Hanibal prešao Alpe

Znanstvenici su možda korak bliže otkriću kojim je točno putem kartaški vojskovođa Hanibal prešao Alpe i napao Rim, prenosi BBC.

Međunarodna skupina znanstvenika otkrila je u tlu visoko u Alpama, na talijansko-francuskoj granici, sedimente bogate mikrobima koji su uobičajeni u konjskom izmetu, objavili su u časopisu Archaeometry. Te taložine, tvrde, datiraju iz vremena Hanibalove invazije na Rim. Hanibalov pohod na Rim u Drugom punskom ratu (treće stoljeće pr.Kr.) jedan je od najvećih vojnih pothvata u povijesti.

Kartaga se nalazila na prostoru današnjeg Tunisa i u to je doba bila najveći rimski suparnik. Hanibal je poveo 30.000 vojnika, 15.000 konja i 37 slonova preko Alpa kako bi došao pred vrata Rima. Taj odvažan potez zamalo je postao remekdjelo, jer su Kartažani pobjedama u nizu bitaka Rim gotovo srušili na koljena, ali su u odlučnom okršaju kod Zame 202. prije Krista doživjeli poraz. 

Povjesničari i drugi znanstvenici dugo vremena pokušavaju otkriti kojim je točno putem Hanibal prešao Alpe jer je čvrste arhološke dokaze teško pronaći. Ova grupa znanstvenika na temelju otkrića smatra da je Hanibal vojsku vodio preko prijevoja Col de Traversette na 3000 metara. Svjesni su da im dosadašnji dokazi ne mogu biti dovoljni za tu teoriju, ali se nadaju da će ih pronaći još, poput jajašaca trakavica iz konja ili čak slonova.

Chris Allen sa sveučilišta u Belfastu tvrdi da su pronađeni sedimenti proizvod prolaska tisuća životinja i ljudi. Više od 70 posto mikroba iz konjskog izmeta pripada porodici clostridia, koje su vrlo stabilne u tlu i mogu preživjeti tisuće godina. Pronašli smo dovoljno dokaza da taj genetski mikrobiološki dokaz precizno smjestimo u doba Punskog rata, rekao je Allen.