67. godišnjica proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom

Naš najposjećeniji nacionalni park i jedini pod UNESCO-vom zaštitom, Plitvička jezera, obilježavaju 67. godišnjicu od proglašenja tog prostora nacionalnim parkom.

Danas će prigodom u parku biti održana predavanja renomiranih hrvatskih stručnjaka koji prate kakvoću voda na Plitvicama te kretanja i populaciju medvjeda, risa i vuka na tom zaštićenom području. U proljeće, kad se snjegovi otope, a kiša ima dovoljno, po mnogima su Plitvice najljepše za posjetu. 

Davne 1949., ovaj po mnogo čemu jedinstveni prostor, odlučilo se zaštititi i njime upravljati. Osnovan je nacionalni park Plitvička jezera. Zadaća mu je bila onda, a i danas, sačuvati prirodni fenomen stvaranja sedrenih barijera na kraškom području koje čine prekrasnih 16 jezera i mnoštvo slapova. Plitvice su proglašene svjetskom prirodnom baštinom i stavljene pod zaštitu UNESCO-a prije 37 godina.

Uz vodeni, park na svom popisu prirodnih fenomena, ima i one šumske i biljne. Tamo je smještena najljepša prašumska sastojina Dinarida, Čorkova uvala, a registrirano je 50 vrsta raznih orhideja i drugih biljnih endema. Na tom zaštićenom prostoru obitava smeđi medvjed, ris i vuk po čemu je Hrvatska među vodećim zemljama Europe gdje te životinjske vrste nisu ugrožene.

Godišnje ovaj park posjeti preko milijun i 300 tisuća posjetitelja. Mnogi to smatraju najvećim problemom ovog prirodnog bisera jer se veliki broj ljudi tijekom ljetnih mjeseci koncentrira na samom jezerskom sustavu.