Jedan dan studenata Akademije likovnih umjetnosti

Na danima otvornih vrata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti možete upoznati svih šest odsjeka, prošetati ateljeima, pogledati izložbe mladih autora koji su tek postali asistenti i renomiranih umjetnika. Ekipa Dobrog jutra posjetila je slikarski, kiparski i grafički odsjek i saznala kako izgleda jedan dan studenata Akademije.

Akademija likovnih umjetnosti je zapravo centralno mjesto u kojem se educira i potiče mlade ljude na kreativnost. Ono što je matematika za inženjere, umjetnost je za ukupnu kreativnost. Osim toga educirano i nastavnike za osnovnu i srednju školu i mogu reći da smo škola kreativnosti ukupnog naroda, ističe Aleksandar Battista Ilić, ravnatelj Akademije likovnih umjetnosti.

U kiparstvu su znanja dosta čista, ali kako studenti dalje idu, oni su više prepušteni svojim imaginacijama i mi ih potičemo da dalje istražuju svoj kiparski svijet, svoj umjetnički,  pa je na taj način utjecaj profesora manji što su oni zaineresiraniji za razvoj svog profesionalnog života, kaže Neven Bilić, pročelnik kiparskog odsjeka. A studenti su zadovoljno opuštenom atmosferom i prijateljskim donos s profesorima.

Radi dan je i naporan i ležerniji u usporedbi s drugim studentima, ali i očekivanja od studenata. Od njih jako puno i tražimo, otkriva Ksenija Turčić, pročelnica slikarskog odsjeka. Cilj mi je kao mentoru da se svaki od mojih studenata razvije kao umjetnička individua, ja pratim ono što je najbolje kod njih i želim to poticati. Na Akademiji se puno radi, promatra, uči, a treba raditi i kad nemaš inspiracije, kaže studentica Ivana Štulić.
 
Najviše predajem u studiju za litografiju. Ovdje imamo spoj stare i nove tehnologije, neke preše stare su i 100 godina, a imamo i neke potpuno suvremene. Studenti imaju priliku proći sve tehnike koje su se stoljećima razvijale, opisuje rad grafičkog odsjeka Miran Šabić, asistent na grafičkom odsjeku. Prednost je raditi sa studentima koje sve zanima, koji su puni pitanja i kojima je rad na studiju zadovoljstvo, dodaje asistent Šabić, osobito kada rad bude dobar. Tada su svi zadovoljni.

U Europi je glavni brend, i gospodarstveni i turistički, kultura. Hrvatska mora percipirat to, a Akademija likovnih umjetnosti daje upravo to i potiče ono što je supstanca svakog naroda, a to je kreativnost, poručuje za kraj druženja s ekipom Dobrog jutra ravnatelj Aleksandar Battista Ilić.