Nekada na bojnom polju, danas pred slikarskim platnom

Stjepan Nemčić iz Zaprešića nekada je bio hrvatski branitelj, a danas je umjetnik. Oslikava doslovno sve. A njega je oslikala ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'. 

Nekada na bojnom polju, danas pred slikarskim platnom. Bio sam u ratu od 1991. do 1993. i još u toku rata sam već počeo zbog vjerojatno stresova i svega toga sa slikarijama, kaže Stjepan. Slikam s uljima, slikam s nespojivim. Koristim i boje koje su na bazi vode, boje za keramiku, ali i kontur pastu..  Sve u jedan dan stavim na sliku, pa je potrebno dvadesetak dana sušenja i duže… Stjepana Nemčića u Zaprešiću poznaju svi, i to po nadimku - Kifla, no rijetko tko zna da on slika i da je iza njega je već i samostalna izložba. Na izložbu ga je nagovorio sin. Mic po mic moj sinek je gospođu profesoricu, pa profesora Lenkovića doveo koji su došli, vidjeli i odabrali slike za galeriju u Zaprešiću.

Slikati nije učio nigdje. Nema čak ni pravo slikarsko platno. Unikatna djela stvara za kuhinjskim stolom. I to svojom tehnikom. Alati su mi šprica i prazne kutijice kapi za oči na kojima odrežem vrh i punim bojama… Sve vam slikam s dva prsta, 99 posto. Kisteve ne koristim niti jedan posto, ako ih i koristim to je da zarubim sliku. Koristi u svom slikanju Stjepan još i žlicu, vilicu, papir, šalice za kavu, češljeve… ma gotovo sve što se nađe pred njim. Slike, bakrorezi... ništa mu nije strano. Nema ni tog predmeta koji ne može postati njegovo platno. Od posuđa, kuhinjskih elemenata... do hodnika i kupaonice. Njegov je stan poput muzeja.

Oslikava uglavnom prirodu, no nema pravila. Inspiracija je uvijek tu. Stvara u prvom redu za svoj užitak, za svoj mir. Ovakav svijet sada je njegov život.