Sablja i kaciga Nikole Šubića Zrinskog u Hrvatskoj

Obilježava se 450. obljetnica bitke kod Sigeta. Habsburške snage pod vodstvom hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog tada su poražene, no oslabljena turska vojska odustala je od pohoda na Beč. Hrvatska televizija o tom događaju snima dokumentarni film.

HRT snima dokumentarni film o Nikoli Šubiću Zrinskome

U velebnoj zbirci oružja i oklopa u bečkom Umjetničko-povijesnome muzeju čuvaju se ogrtač, sablja i kaciga Nikole Šubića Zrinskog. 'Sva tri predmeta skupio je bivši nadvojvoda Tirola, Ferdinand II., on je inače bio sakupljač u drugoj polovini 16. stoljeća i napravio je jednu basnoslovnu zbirku povjesnog oružja, oklopa koje se čuvalo u njegovom dvorcu Ambras u Tirolu', rekao je Tomislav Aralica, stručnjak za povijesno oružje.

Trenutačno nisu izloženi jer su ostaci kaputa, o čemu je vođena rasprava, u veoma lošem stanju, a pokušaj restauracije u 19. stoljeću bio je neuspješan. Planira se novi postav zbirke koja će se zajedno s tim artefaktima izložiti u Kući austrijske povijesti, objasnio je Matthias Pfaffenbichler, voditelj zbirke oružja i oklopa.

Bečki muzej odlučio je prigodom proslave obljetnice bitke Hrvatskoj posuditi sablju i kacigu, točnije takozvani šišak koji će se moći prvi put vidjeti u Čakovečkome muzeju. Gledatelji Hrvatske televizije moći će ih, naravno, vidjeti u sklopu pedesotominutnog dokumentarca koji će rasvijetliti mnoge aspekte same bitke.