'Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih'

Iako bi se prema naslovu moglo zaključiti kako je knjiga Darka Varge 'Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih' popularno štivo, ona to nikako nije. Knjiga s temama iz svakodnevnog života o kojima se malo pisalo u hrvatskoj historiografiji, predstavljena je u Koprivnici u povodu 450. obljetnice sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog.

Kako se proizvodila hrana, kakve su vrtove i voćnjake imali, kako su pravili vino, iz kakvih su čaša pili, kako je izgledala kuhinja i posuđe u doba najpoznatije hrvatske plemićke obitelji Zrinski... Sve to i još mnogo toga drugog, na temelju istaživanja rukopisa, pisama i izvorne literature u knjizi 'Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih' istražuje Darko Varga.

Iako su povjesničari dosad mnogo pisali o plemenitaškoj obitelji Zrinski, istraživanja u ovoj knjizi doprinos su ekohistoriji, novijoj grani znanosti.

Prema receptima iz kuharice Zrinskih pripremljeno je nekoliko jela. Zanimljivo je da se u njihovoj kuhinji svakodnevno rabilo čak tridesetak začina. U kuharici je opisano oko 300 jela, svega je bilo od rakova, školjki, piletine, svinjetine, Zrinski su se hranili raznovrsno.

Uz vrijedan doprinos hrvatskoj historiografiji, točnije ekohistoriji, knjiga može poslužiti i kao priručnik za istraživanje i usporedbu nekadašnje i današnje kuhinje.