Nakon dvije godina rada film 'Jarilike' ugledao svjetlo dana

Prvi ivanečki dugometražni film snimila je mlada, ali odvažna ekipa. Osim ove, zanimljiva je i činjenica što su sve mahom Ivančani, njih 30-ak, snimili film prema knjizi 'Jarilike', također vrlo mladog sugrađanina, Matije Severa.

Matija Sever je svoju prvu knjigu napisao kad je imao samo 18 godina. Ideja mu se već neko vrijeme motala po glavi, a nit vodilja bila mu je slavenska mitologija koja, kaže nam, u hrvatskoj knjiženosti i nije pretjerano obrađena. Sama knjiga je povijesno fantastična Prati neki rani srednji vijek u Hrvatskoj. To je tematika koja i nije baš obrađena u našoj literaturi tako da sam imao dosta originalne materijale. Jarilike su biti bile priče o Jarilu, a Jarilo je drugo ime za glavnog junaka Ivana, što je zapravo izvorno staroslavenski bog proljeća i mladosti, kaže Matija.

I upravo je taj lik oživio na filmskom platnu. Oživio ga je mladi glumac Karlo Sever. Lik kojeg glumim vrlo je hrabar, ali i vrlo bijesan. Autor Matija objašnjava i zašto: Radnja prati mladoga Ivana koji je izgubio roditelje u pljačkaškom pohodu i on kroz cijelu knjigu zapravo putuje starom Hrvatskom i zapravo pokušava otkriti tko su krivci i osvetiti roditelje.
Tema i radnja knjige bile su zanimljive ekipi zaljubljenika u filmsku umjetnost, koja se prvi put upustila u avanturu snimanja dugometražnog filma. Nešto su iskustva imali, ali samo s kraćim formama, pa je snimanje filma koji traje puna dva sata za sve njih bilo uistinu nezaboravno iskustvo. Snimili su čak 30 sati materijala, a cijela je priča vezana za snimanje prvoga takvog uratka u Ivancu trajala čak dvije godine. Opće odvažiti se da tako nešto napravimo, kad niko od nas nema zapravo nikakvo ovakvo iskustvo, bilo je hrabro. Svi smo se sami naučili radeći. Bilo je dosta zamarajuće, jer su snimanja bila u okolici Ivanca, na Ivančici i drugim planinama, priznaje Luka Friščić, redatelj, montažer, glumac. Nerijetko su, kažu, bili gladni, žedni, umorni, no na kraju se sve isplatilo. Napravili su nešto što u njihovu gradu dosad nitko nije i svi su zadovoljni rezultatom. Producent filma Marko Friščić nada se da su ovim projektom potakli mlade ljude da se počnu baviti s ovakvim nečim i nadam se da će i neki budući uradci dotaknuti još više ljudi da se uključe u kulturu

Film će uskoro imati i službenu premijeru otvorenu za sve zainteresirane u prostoru amfiteatra Srednje škole Ivanec, a planiraju se i projekcije za srednjoškolsku publiku. Bit će to prigoda da ljubitelji filma, ali i oni koji vole domaće priče, na velikom platnu pogledaju avanture junaka iz svoga kraja snimljene na njima dobro poznatim lokacijama.